Antinflamatoarele: de la medicamente la dietă

Află care îţi sunt cele mai la îndemână instrumente eficiente cu care poţi lupta împotriva inflamaţiei: de la medicamente, remedii naturale şi chiar o dietă specifică.
  • Publicat:
Antinflamatoarele: de la medicamente la dietă

Este dovedit ştiinţific faptul că infamaţia este o stare ce poate declanşa – în prezenţa anumitor factori – unele boli grave. Mai mult, este adesea însoţită de dureri, amorţeli, rigiditate sau umflături. Prin urmare, orice inflamaţie prezentă în organismul uman nnu este de bun augur pentru sănătate. Pentru a elimina efectele inflamaţiei din corp, există o serie întreagă de antiinflamatoare: de la medicamente, la anumite antiinflamatoare naturale, chiar şi o dietă care promite reducerea inflamaţiei!

Inflamaţia este un proces prin care celulele albe din sânge şi substanţele pe care le produc se protejează de infecţia cu organisme străine, cum ar fi bacteriile şi virusurile. Cu toate acestea, în unele boli, cum ar fi artrita, sistemul de apărare al organismului – sistemul imunitar – declanşează un răspuns inflamator atunci când nu există invadatori străini care să lupte. În aceste boli, numite boli autoimune, organismul care în mod obişnuit protejează sistemul imunitar, provoacă leziuni ale propriilor ţesuturi. Corpul răspunde ca şi când ţesuturile normale sunt infectate sau lezate. Anumite tipuri de artrită sunt rezultatul inflamaţiei. Artrita este un termen general care descrie inflamaţia articulaţiilor, fiind de mai multe tipuri: artrita reumatoidă, artrita psoriazică sau artrita gutoasă. Alte afecţiuni dureroase ale articulaţiilor şi sistemului musculo-scheletal care nu pot fi asociate cu inflamaţia includ osteoartrită, fibromialgie, dureri musculare ale spatelui şi dureri ale gâtului

Antiinflamatoare: când e nevoie să le iei

Simptomele inflamaţiei includ:

• Roşeaţă
• Umflarea încheieturilor, uneori calde la atingere
• Dureri articulare
• Rigiditatea articulaţiilor
• Pierderea funcţiei articulaţiei


Inflamaţia poate fi de asemenea asociată cu simptome asemănătoare gripei, incluzând:

• Febră
• Frisoane
• Oboseală / pierderea energiei
• Dureri de cap
• Pierderea poftei de mâncare
• Rigiditate musculară

Antiinflamatoare – medicamente


• Aspirină
• Ibuprofen – ibuprofenul pe termen lung nu este recomandat din cauza riscurilor de sângerare a stomacului şi atac de cord. Administraţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) recomandă administrarea unei doze cât mai scăzute, care ştii totuşi că te ajută şi timp de până la 10 zile maxim. Nu trebuie să iei ibuprofen mai mult de 10 zile, cu excepţia cazului în care medicul prescrie acest lucru.
• Diclofenac (Zorvolex, Voltaren) şi diclofenac-misoprostol (Arthrotec) – acesta este un medicament pe bază de prescripţie medicală care se prezintă atât în forme orale, cât şi în forme topice. Diclofenac-misoprostol (Arthrotec) combină diclofenac cu un medicament pentru a proteja împotriva ulcerului la stomac. De asemenea, poate produce efecte secundare. Acestea includ:

– dureri de stomac
– diaree
– greaţă

Antiinflamatoare naturale

Turmeric

Curcumina este acel „compus miraculos” găsit în turmeric. Acest compus este în mod constant studiat şi lăudat de cercetători prin amploarea abilităţilor sale antiinflamatoare – în special efectul său asupra artritei şi osteoartritei. În general nu este recomandat să consumi mai mult de 3 mg/ zi de curcumină pentru greutatea corporală.

Dozele uzuale de curcumină variază de la o jumătate de gram la 7,5 grame pe zi, împărţite în 3 sau 4 doze. Curcumina este de aproximativ 10 ori mai puternică şi mai eficientă atunci când este consumată cu piper negru (datorită unui compus numit piperină) sau o sursă sănătoasă de grăsime.

Ghimbir

Pe lângă faptul că este o adiţie fantastică pentru o gamă largă de preparate, ghimbirul oferă multe beneficii pentru sănătate. Dincolo de inflamaţie, poate îmbunătăţi metabolismul şi poate ajuta la lupta împotriva leziunilor oxidative. Cea mai bună metodă de a consuma ghimbir este, desigur, să mănânci rădăcina brută, deşi este disponibilă şi sub formă de pulbere şi supliment.

Cercetările vorbesc despre compuşii gingerol şi zingerone găsiţi în ghimbir şi atestă faptul că aceştia sunt responsabili în primul rând pentru abilitatea rădăcinii de a lupta împotriva inflamaţiei. Acestea au fost legate de reducerea numeroaselor forme de inflamaţie, de la colită la leziuni renale la diabet şi cancer. Cercetările sugerează că 2 până la 3 grame de ghimbir pudră pe zi pot fi doza eficientă pentru a regla răspunsul antiinflamator al organismului.

Scorţişoara

Pe cât de gustoasă, pe atât de hrănitoare! Mulţi dintre fitonutrienţii prezenţi în scorţişoară sunt compuşi potenţiali antiinflamatori. Scorţişoara este încărcată cu antioxidanţi şi flavanoli care sunt ambii cunoscuţi pentru că au un impact pozitiv asupra inflamaţiei în corpul uman.

Una dintre principalele componente ale scorţişoarei este cunoscută ca inhibotor pentru anumite proteine care sunt factori declanşatori ai inflamaţiilor. Poţi începe să observi beneficiile scorţişoarei atunci când iei între 1-1,5 grame pe zi. Mai mult decât atât poate duce la reacţii adverse sau indigestie.

Dieta antiinflamatoare

Dacă vrei să previi apariţia inflamaţiei sau să o ameliorezi atunci când a apărut deja, citeşte aici ce fructe şi legume trebuie să eviţi şi încearcă să incluzi în alimentaţia ta zilnică:

Fructe şi legume: optează pentru varietate şi o mulţime de culoare. Cercetările au arătat că vitaminele K din frunzele verzi cum ar fi spanacul şi salata creaţă, broccoli şi varza sunt extrarodinare pentru menţinerea inflamaţiei corporale sub control. La rândul său, substanţa care se găseşte în fructe şi oferă pigmentul colorat al acestora, cum ar fi cireşele, zmeura şi murele, ajută de asemenea la combaterea inflamaţiei.
Cereale integrale: Făina de ovăz, orezul brun, pâinea integrală de grâu şi alte boabe nerafinate tind să fie bogate în fibre, iar fibrele pot ajuta şi la inflamaţie.
Fasole: Este bogată în fibre şi încărcată cu antioxidanţi şi alte substanţe antiinflamatoare.
Nuci: conţin o grăsime sănătoasă care ajută la stoparea inflamaţiei (uleiurile de măsline şi avocado sunt de asemenea surse bune.)
Peşte: încearcă să îl consumi de cel puţin două ori pe săptămână. Somonul, tonul şi sardinele au o mulţime de acizi graşi omega-3, care luptă împotriva inflamaţiei.
Ierburi şi condimente: Adaugă antioxidanţi (alături de aromă) la produsele alimentare. De exemplu, turmericul, găsit în praf curry, are o substanţă puternică numită curcumină.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”