Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Caută în:

Tratamente complementare pregătitoare pentru fertilizare in vitro, inseminare, embriotransfer

Fertilizarea in vitro reprezinta, indubitabil, cea mai mare realizare medicala in domeniul tratamentului infertilitatii cuplului. De la sfarsitul anilor 70 ai secolului trecut si pana in ziua de astazi mii de familii au beneficiat de acest progres stiintific, devenind parinti. Metoda a cunoscut numeroase imbunatatiri de la inceputul practicarii ei, in special referitor la tratamentul de stimulare ovariana dar si la tehnicile de aspiratie si embrio transfer.

Pentru o rata cat ai mare de reusita a acestei metode, o serie de etape trebuie respectate. Conform metodologiei integrative de pregatire a procedurii de fertilizare in vitro urmatorii pasi sunt foarte importanti:

In primul rand, se pune problema fireasca – unde trebuie sa ma adresez daca am o problema de fertilitate ? Aici comportamentul este foarte diferit, primii medici vizitati pot fi de diferite specialitati. De preferat in acest caz este fara indoiala prezentarea la un medic specialist in tratamentul infertilitatii cuplului care, la randul lui sa faca parte dintr-o echipa medicala multidisciplinara (endocrinolog, cardiolog, hematolog, genetician, medic de terapii complementare, medic de familie, medic anestezist, embriolog, psiholog). In perioada de pregatire pentru procedura FIV, mare parte din acesti specialisti ar trebui vizitati.

 

Cuprins
Cum decurge o evaluare a infertilitatii si ce specialitati medicale sunt implicate?
Rolul terapiilor complementare in tratarea infertilitatii
Rolul tratamentelor prin acupunctura
Rolul balneoterapiei in cresterea sanselor obtinerii unei sarcini
Cand ar trebui facute aceste terapii pregatitoare si in ce ordine?
sus

Cum decurge o evaluare a infertilitatii si ce specialitati medicale sunt implicate?

Dar sa vedem pasii in ordinea lor fireasca: Prima vizita la medicul specialist in infertilitatea cuplului are drept scop punerea unui diagnostic cauzal, de cele mai multe ori relativ, initial (in urma consultului si a studierii eventualelor analize medicale). Urmeaza recomandarile de investigatii, vizite la alti medici, in final putandu-se decela cauza (sau cauzele) infertilitatii si recomanda tratamentul adecvat. Este foarte importanta contributia medicilor echipei in luarea celor mai bune decizii de tratament in cazul afectiunilor asociate.

Astfel, din experienta proprie pot trage anumite concluzii si anume: incidenta hipotiroidiilor si a tiroiditelor autoimune (Hashimoto) este destul de mare in randul populatiei feminine din Romania. La fel si a hiperprolactinemiilor, cauzate in special de stres si oboseala. Medicul endocrinolog, in urma consultatiei si a investigatiilor ultrasonice poate da cele mai acurate recomandari de tratament pentru a favoriza aparitia unei sarcini. Aducerea valorilor TSH intre 1,5 – 2 precum si a prolactinei in spectrul valorilor normale constituie premiza cresterii sanselor de conceptie, fie ca ne referim la incercare pe cale naturala sau FIV.

De asemenea, riscul aparitiei trombofiliilor (certificate prin analiza profilului de trombofilie) este destul de mare la populatia de origine romana. Acest risc poate avea consecinte negative asupra evolutiei unei sarcini. Medicul hematolog va stabili o conduita terapeutica adecvata, protectiva impotriva acestui risc. Medicul cardiolog va evalua starea aparatului cardio-vascular, aparat ce va fi intens incercat atat in perioada se stimulare ovariana cat si in cea de graviditate.

Medicul de familie va evalua starea generala de sanatate alaturi de medicul anestezist, cel care va asigura confortul antialgic pe parcursul aspiratiei foliculare si va asigura functionarea organismului la parametri optimi pe timpul procedurii.

Medicul genetician va interveni in cazul in care in familiile viitorilor parinti au fost puse in evidenta diverse anomalii cromozomiale sau boli genetice. De asemenea, pentru viitorii parinti care au depasit varsta de 35 de ani, consultul genetic este obligatoriu. In toate cazurile de proceduri FIV psihologul va asculta cu atentie viitorii parinti si va face recomandarile necesare pentru ca procedura sa se desfasoare intr-o stare de calm si relaxare.

sus

Rolul terapiilor complementare in tratarea infertilitatii

Cand toate aceste investigatii medicale si vizite vor fi gata, o ultima vizita importanta ar trebui sa fie la medical de terapii complementare. Aceasta disciplina medicala priveste pacientul ca un tot unitar, nu pe segmente specifice ca pana acum. Din anamneza luata de medicul de terapii complementare amintim intrebari cum ar fi:

  • cum dormiti ?
  • somnul este linistitor ?
  • aveti griji excesive pe parcursul unei zile ?
  • va simtiti obosita ? sunteti excesiv de ingrijorata ?
  • care este conduita alimentara in momentul de fata ?

Cooperarea cu medicul nutritionist-dietetician va fi de bun augur in cazurile in care este nevoie de reglarea greutatii corporale.

Pentru a vedea importanta vizitei la medicul de terapii complementare sa analizam contextul in care se desfasoara cele mai multe proceduri de fertilizare in vitro. Traim intr-o lume dinamica, plina de responsabilitati, stres si oboseala. Tehnologia ne inconjoara peste tot, acasa, pe strada, in masina, la locul de munca, suntem supusi asadar poluarii electromagnetice, alaturi de cea atmosferica. Este organismul pregatit suficient pentru procedura de FIV? De multe ori da, dar tot de multe ori nu. Terapiile complementare au rolul de a ajuta viitoarea mamica sa suporte mai usor atat tratamentul de stimulare ovariana cat si starea de graviditate. 

Ce ar fi bine sa facem in aceasta situatie ? Sa vorbim cu medicul specialist in infertilitate si sa ajungem la un consens in ceea ce priveste perioada aproximativa de desfasurare a procedurii FIV. De cele mai multe ori exista dorinta exprimata de pacienti ca tratamentul sa fie facut cat mai repede. Dar oare organismul este pe deplin pregatit ? Mai putem face ceva sa il ajutam ? Pentru a combate efectele nocive ale stresului si oboselii asupra organismului avem la dispozitie acupunctura.

sus

Rolul tratamentelor prin acupunctura

Aceasta metoda orientala de tratament complementar si-a dovedit eficienta in pregatirea procedurii FIV avand asadar urmatoarele beneficii: creste vascularizatia zonei pelvine cu implicatii directe asupra dezvoltarii endometrului si a cresterii ratei implantarii embrionului; imbunatateste reactia organismului impotriva fenomenelor inflamatorii, responsabile de scaderea fertilitatii, moduleaza raspunsul imun; reduce efectele stresului asupra organismului, acesta fiind recunoscut drept un inamic veritabil al fertilitatii; imbunatateste calitatea somnului si reface organismul obosit; creste sinteza de endorfine imbunatatind astfel starea de bine a organismului.

Si barbatii pot beneficia de tratamentul cu acupunctura, metoda, in cazul lor, avand urmatoarele beneficii: creste vascularizatia zonei pelvine cu implicatii directe asupra procesului de spermatogeneza; reduce efectele stresului asupra organismului, acesta fiind recunoscut drept un inamic veritabil al fertilitatii; imbunatateste calitatea somnului si reface organismul obosit; creste sinteza de endorfine imbunatatind astfel starea de bine a organismului.

sus

Rolul balneoterapiei in cresterea sanselor obtinerii unei sarcini

Pe langa terapia cu acupunctura, eficiente sunt si api-fito-terapia, dieto-terapia si balneo-terapia. Aceasta din urma a fost singura metoda de tratament a infertilitatii timp de multe decenii pana la aparitia metodelor moderne. Si astazi terapia balneara are rolul ei in facilitarea aparitiei unei sarcini. Apeleaza la ea de regula 3 categorii de paciente: cele care doresc metode mai blande de stimulare a fertilitatii, naturale si fara riscuri; paciente care au avut in trecut numeroase proceduri de reproducere umana asistata si care vin cu o ultima speranta si, in sfarsit, paciente care se pregatesc pentru o procedura de reproducere umana asistata (FIV, inseminare, embrio transfer).

Trecand peste mituri si discutii pro si contra acestui tip de terapie putem trage cateva concluzii din istoricul cazurilor tratate prin metode naturale balneare in statiunea Sovata:

In primul rand terapia balneara este eficienta ca metoda unica de tratament la persoanele care nu au probleme grave de fertilitate. Aici incadram persoanele obosite, stresate, care isi doresc un copil dar nu au timp sa se ocupe de pregatirea organismului pentru aparitia unei sarcini. De asemenea, pacientele cu procese inflamatorii cronice pelvine, destul de des intalnite si care pot cauza infertilitate, beneficiaza din plin de terapiile antiinflamatorii balneare.

Locul pe care il ocupa balneo-terapia in procesul de reproducere umana asistata (FIV) este acela de terapie complementara pregatitoare. Mentionam aici din nou efectul antiinflamator in zona pelvina a acestor tratamente. Viitoarea procedura FIV va gasi o zona genitala “curata”, apta de nidare. Se stie ca inflamatia in exces poate dauna procesului de implantare. De regula inflamatia provine de la vaginite netratate sau tratate incomplet, de la endometrite cronice cu simptomatologie frusta, neconcludenta. Efectul antiinflamator al terapiilor balneare asupra endometrului si ovarelor este binevenit inaintea unei proceduri FIV.

sus

Cand ar trebui facute aceste terapii pregatitoare si in ce ordine?

Optim, ele ar trebui incepute cu 3 luni inainte de o procedura FIV, timp suficient pentru a actiona asupra procesului de maturare ovocitara si asupra dezvoltarii endometrului. De asemenea, eventualele mici procese inflamatorii tubare, nedecelabile nici clinic nici paraclinic vor fi eliminate prin aceste terapii (procesele inflamatorii tubare pot impiedica implantarea sau pot duce la oprirea in evolutie a sarcinii). Avorturile repetate sau oprirea in evolutie a sarcinilor ar trebui de asemenea sa reprezinte indicatii majore pentru terapii complementare de pregatire a viitoarei FIV.

Terapii complementare pregatitoare pentru FIV recomandate : se poate incepe cu balneo-terapia (2 saptamani) apoi acupunctura (10 sedinte lunar timp de 3 luni), sau invers, se poate incepe cu acupunctura apoi balneo-terapie. Fito-terapia ar trebui inceputa tot cu 3 luni inainte de procedura FIV si stopata in momentul in care se incepe stimularea ovariana. Daca procedura FIV este planificata repede atunci in luna premergatoare inceperii stimularii ovariene se poate efectua pregatirea (balneo-terapie, acupunctura, fitoterapie).
Dupa toate aceste terapii complementare pregatitoare organismul feminin va fi pregatit optim pentru FIV. Barbatii beneficiaza si ei de pregatirea pentru FIV a partenerei prin acupunctura si fitoterapie (acelasi protocol de 3 luni sau minim 1 luna).

Statistic, terapiile naturale au avut o rata de succes medie de 25% la infertilitatile usoare care au apelat numai la aceste metode si o imbunatatire a sanselor FIV cu aproximativ 10% cand au fost utilizate ca metode complementare de tratament (FIV, inseminare, embrio transfer cu embrioni in prealabil inghetati). 

Toate aceste vizite la medici, investigatii si terapii naturale complementare au un rol important si anume asigurarea ca procedura FIV precum si sarcina ulterioara vor gasi un organism matern sanatos si apt de procreere.

Consultant de specialitate: dr. Geroge Vasilescu, medic primar ginecolog, specialist in tratamentul infertilitatii cuplului si acupunctura


 

Citește și:
Endometrioza, responsabilă pentru infertilitate
Variococelul: afecţiunea care duce la infertilitate: simptome, diagnostic şi tratament
Cauzele care duc la menopauză precoce şi la infertilitate


Exclusiv Online - 21.05.2018
Citește pe descopera.ro
O descoperire IMPRESIONANTĂ făcută pe un câmp din Alba Iulia ELUCIDEAZĂ unul dintre momentele cheie din istoria Daciei O descoperire IMPRESIONANTĂ făcută pe un câmp din Alba Iulia ELUCIDEAZĂ...
PROBLEMA sexuală pe care o au multe tinere. E prea RUŞINOS PROBLEMA sexuală pe care o au multe tinere. E prea RUŞINOS
Leu Leu 23 iulie - 22 august

În a doua jumătate a lunii primiţi în mod neaşteptat o mare sumă de bani de la o rudă mai în vârstă. La serviciu vă place foarte mult ceea ce faceţi, depuneţi suflet şi vă angajaţi total,...citește mai departe

×

Zf.ro
Surpriză: Domeniul unde puteţi fi scutiţi de 50% din impozit. Surpriză: Domeniul unde puteţi fi scutiţi...
SURPRIZĂ: O nouă investiţie majoră într-un...
Marele paradox al salariilor din Poliţie...
BusinessMagazin.ro
Vreţi să vă MUTAŢI din România? O ţară superbă din Europa caută cu DISPERARE IMIGRANŢI care să vină să se stabilească la ei pentru că nu mai au muncitori Vreţi să vă MUTAŢI din România? O ţară...
Geniul nebun care îşi concedia angajaţii...
Mediafax.ro
Posibile CAUZE ale decesului lui Torok Zsolt: Ce spune şeful Salvamont Sibiu despre sfârşitul TRAGIC al alpinistului/ Se afla într-o zonă foarte INSTABILĂ Posibile CAUZE ale decesului lui Torok Zsolt:...
Bloomberg: Activele celor mai bogate familii...
„BĂ ROMÂNULE care ai avut bani de un...
Gandul.info
Un bărbat se uita pe poze de pe site-ul NASA când ceva i-a atras atenţia la o cometă. A mărit imaginea şi a cercetat cu atenţie două cratere, apoi a rămas perplex de uimire. Acum e sigur: EXISTĂ! / Voi ce părere aveţi, este aceasta dovada de netăgăduit? - FOTO, VIDEO Un bărbat se uita pe poze de pe site-ul...
Adevăratul HANNIBAL LECTER, închis pe...
Un tânăr căuta comori într-o cascadă,...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
Anunţul momentului de la INML, ce lovitură! Decizia legată de probele ADN răstoarnă complet ancheta în cazul Caracal! Anunţul momentului de la INML, ce lovitură!...
Tulburător! Era respectat de milioane de...
Ultima oră! Soţia lui Gheorghe Dincă,...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
Telefonul din CHINA care depăşeşte Samsung, Huawei şi APPLE. CEL mai PUTERNIC model din lume se lansează foarte curând Telefonul din CHINA care depăşeşte Samsung,...
HUAWEI mai are un AS în mânecă! MATE...
Cum arată MATE 30 PRO, cel mai PERFORMANT...
ProMotor.ro
VIDEO - Singura maşină care nu poate fi RIDICATĂ de autorităţi. Cu modelul ăsta ai parcare GRATIS pe viaţă - TESTAT VIDEO - Singura maşină care nu poate fi...
CEA MAI SPECTACULOASĂ MAŞINĂ DIN LUME,...
Filmarea care a împărţit internetul în...
Descopera.ro
Problema SEXUALĂ pe care o au multe tinere. E prea RUŞINOS Problema SEXUALĂ pe care o au multe tinere....
Metoda MINUNE care creşte PLĂCEREA sexuală....
Metoda PĂCĂTOASĂ prin care celebrul Rasputin...
ULTIMA ORĂ
CRATER într-o intersecţie din centrul Bucureştiului. O maşină a fost ÎNGHIŢITĂ de asfalt | FOTO, VIDEO

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.