Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Caută în:

Totul despre aparatul dentar la copii, interviu cu un medic ortodont

Ortho Institute recomandă ca fiecare copil să fie evaluat din punct de vedere ortodontic până la vârsta de 7 ani. Dacă acesta are dinţii înghesuiţi, încălecaţi, erupţi în afara gingiei, un maxilar îngust sau orice altă complicaţie orală, toate acestea pot fi corectate în timpul procesului de creştere. Pentru că intervenţia precoce poate preveni pe viitor probleme grave şi ireversibile şi poate elimina chiar nevoia de a purta aparat dentar, este important ca părinţii să meargă la medicul ortodont cât mai devreme. Marinela Bănică, medic ortodont cu multiple stagii în străinătate, cu practică pedagogică la Facultatea de Stomatologie, Catedra de Ortodonţie şi Ortopedie Dento-Facială UMF Carol Davila, ne-a răspuns tuturor întrebărilor legate de aparatul dentar pentru copii.

Ce se întâmplă doctore: Cum alegem medicul ortodont?

Marinela Bănică: În primul rând, părinţii ar trebui să se documenteze asupra studiilor, specializărilor şi experienţei medicului ortodont. Pentru a deveni ortodont, medicul respectiv trebuie să urmeze 6 ani de studii de medicină dentară, apoi 3 ani de specializare în ortodonţie. Verifică unde au fost făcute aceste studii. Medicii specialişti urmează de regulă sute de ore de training în cadrul unor asociaţii atestate, dar din păcate doar 1 din 3 medici ortodonţi urmează astfel de cursuri.

Apoi, părinţii ar trebui să aleagă o locaţie cât mai convenabilă. Tratamentul ortodontic necesită multe vizite la cabinet, pentru o perioadă îndelungată, aşadar locaţia trebuie să fie relativ aproape de şcoala copilului, de biroul părinţilor sau de casă.
Nu în ultimul rând, părinţii ar trebui să aibă încredere în ce le spune instinctul. Doctorii au moduri diferite de a trata aceeaşi problemă. Unii sunt calmi şi empatici alţii sunt direcţi, duri şi cer o disciplină strictă, mai ales când e vorba de copii. Recomand ca părinţii să consulte 2-3 medici şi să compare stilul, practica, preţurile. Fiind vorba despre un copil, părinţii ar trebui să se întrebe cât de confortabil şi în siguranţă se simte copilul, dar şi ei ca părinţi, faţă de acel medic, faţă de restul personalului medical, faţă de curăţenia şi dotarea cabinetului.


C.S.Î.D.: De ce analize este nevoie înainte de a se pune un aparat dentar?

M.B.: Examinarea iniţială este momentul ideal pentru a aduna toate informaţiile de care ai nevoie, ca medic,  referitoare la tratamentul ortodontic al copilului. În acest stadiu, părinţii se întâlnesc cu medicul şi, eventual, cu coordonatorul tratamentului pentru a primi un diagnostic complet. Acesta va include: un formular cu istoricul medical complet, fotografii ale feţei şi intraorale, radiografii, diagnosticare completă, incluzând toate întrebările pacientului , descriere amănunţită a planului de tratament şi a scopurilor propuse, discutarea mai multor opţiuni de tratament, estimarea costurilor de tratament, incluzând descrierea unui plan de plată care să se potrivească nevoilor financiare ale pacientului. Cât despre îngrijorarea legată de faptul că radiografiile îl vor radia pe cel mic, părinţii trebuie să ştie că radiografia dentară modernă este una digitală şi prezintă un risc neglijabil pentru organismul uman comparativ cu o afecţiune dentară sau ortodontică netratată. Conform Colegiului American de Radiologie şi al Societăţii de Radiologie din SUA doza maximă admisă de radiaţii acumulate într-un an nu trebuie să depăşească 20 mSv, iar o radiografie dentară prezintă o doza de 0.02mSv, adică de 1000 de ori mai puţin decât doza maximă admisă într-un an.


 

C.S.Î.D.: Câte tipuri de aparate există şi care sunt indicaţiile fiecăruia?

M.B.: Pentru că există variante diferite de tratament, încurajăm pacienţii să alegem, de comun acord, cel mai potrivit tratament disponibil, conform nevoilor sale ortodontice, explicând în detaliu fiecare varianta, astfel încât să poată lua o decizie în deplină cunoştinţă de cauză, corect şi complet informat.

Indicate copiilor şi adolescenţilor sunt aparatele mobile, aparatele funcţionale şi mio-funcţionale. Iar pe lângă alinierea dinţilor, maxilarelor şi îmbunătăţirea dezvoltării faciale, tratamentul preortodontic şi  interceptiv poate oferi beneficii suplimentare pentru sănătate prin abordarea problemelor legate de disfuncţia căilor respiratorii, precum şi prin instruirea copiilor pentru a-şi însuşi obiceiuri alimentare bune. În acest fel, copiii îşi pot atinge întregul potenţial genetic.
Aparatele fixe cu bracke-turi şi alginere transparente sunt indicate adolescenţilor şi adulţilor. Ortodonţia la ora actuală oferă o multitudine de tipuri de bracket-uri metalice, ceramice sau safir aplicate pe suprafaţa vizibilă a dinţilor (aparate labiale) sau pe cea interioară linguala (aparate linguale). Alignerele reperezintă un sistem de gutiere fabricate dintr-un material transparent ce oferă un grad maxim de discreţie. Un medic corect ar trebui să avertizeze dacă sunt anumite limitări ale unor tratamente specifice sau dacă anumite rezultate dorite nu pot fi atinse. Doar pentru că un tratament a funcţionat la acea persoană va fi cel potrivit pentru tine sau pentru copilul tău.

C.S.Î.D.: Este nevoie de o intervenţie preortodontică - aparate preortodontice?

M.B.: Ortodonţia tradiţională tratează adolescenţii si adulţii cu scopul clar de a îndrepta dinţii şi de a îmbunătăţi muşcătura (ocluzia). Invers, Ortodonţia Ortopedică Precoce poate fi aplicată copiilor de la vârsta de trei-patru ani, cu scopul de a dezvolta corect maxilarele. Dispozitivele mio-funcţionale pot fi folosite cu succes în repoziţionarea maxilarelor, în special la copilul cu arcade dentare mici şi decalaje scheletale. Aceste dispozitive ajută la tractiunea mandibulei mai în faţă, ceea ce îmbunătăţeşte considerabil funcţiile orale si aspectul facial. Sistemul de Trainere dentare, preortodontice este alcătuit dintr-o serie de aparate intra-orale care sunt purtate două ore, în fiecare zi, plus peste noapte, în timpul somnului. Aparatele ajută la corectarea obiceiurilor orale proaste şi la expansiunea arcadelor dentare, în timp ce exercită forţe usoare pentru a alinierea dinţilor şi a maxilarelor.

Pe baza acestei cercetări, eu folosesc o abordare diferită a tratamentului ortodontic. Stadiul actual al tehnicii MRC si al aparatelor Myobrace® corectează obiceiurile orale proaste la copiii în creştere şi îmbunătăţeste aliniamentul dentar, precum şi dezvoltarea facială. Acest lucru face ca problemele ortodontice să poată fi corectate mult mai devreme decât o fac tratamentele tradiţionale şi, de mai multe ori, fără a fi nevoie de aparat dentar fix sau extracţii de dinti permanenti în scop ortodontic.

C.S.Î.D.: Cât de importantă este cooperarea pacientului în urmărirea scopului propus?

M.B.: Rezultatul tratamentului ortodontic poate fi semnificativ îmbunătăţit printr-o colaborare eficientă medic-pacient. Datorită specificului aparatelor detaşabile, colaborarea cu copiii este esenţială. Trainerele preortodontice trebuie obligatoriu să fie purtate zilnic şi peste noapte, în timpul somnului. Cooperarea şi motivaţia pacienţilor sunt extrem de importante atunci când vine vorba de obţinerea unor rezultate optime. În funcţie de necesităţile individuale ale copilului şi de cooperarea acestuia, alinierea finală poate implica uneori şi un tratament cu aparate fixe. Cu o bună cooperare şi cu mentinerea obiceiurilor orale corecte, tratamentul cu Trainere preortodontice permite obţinerea unor rezultate ortodontice mai stabile şi o stare generală de sănătate îmbunătăţită.

Succesul tratamentului depinde de cooperarea pacientului în respectarea programărilor, menţinerea unei bune igiene orale, evitarea pierderii sau deteriorării aparatelor dentare şi urmărirea cu atenţie a instrucţiunilor oferite de către medicul ortodont.

C.S.Î.D.: Ce presupune un plan de intervenţie?

M.B.: Un tratament individualizat, în functie de situaţie şi vârsta copilului, poate dura între 1 şi 3 ani. Pentru realizarea planului de tratament vom avea nevoie de fotografii de diagnostic, radiografii, amprente şi alte teste pe care medicul specialist le recomandă în funcţie de situatia care necesită corecţie.

Durata tratamentului depinde de numărul de intervenţii corectoare ale alinierii dinţilor. De aceea, durata estimată a tratamentului diferă de la pacient la pacient. Pentru unele persoane, cu un minim de probleme, poate dura chiar între 6 şi 8 luni. Pentru altele, care necesită tratamente extinse, elaborate, durata tratamentului poate ajunge la 36 de luni până la completa repoziţionare a dinţilor. În funcţie de tipul de tratament, programările la medic se desfăşoară cu o frecvenţă de 2 până la 8 săptămâni. Costul diferă mult în funcţie de caz, tipul problemei şi vârsta pacientului şi începe de la câteva sute de euro până la câteva mii de euro.

Citește și:
Cum alegi cel mai bun medic ortodont pentru copilul tău
Prevenţia ortodontică: cum poţi face ca cel mic să nu poarte aparat dentar
Copilul tău are nevoie de aparat dentar? Iată cum să-ţi dai seama!


Exclusiv Online - 26.06.2018
Citește pe descopera.ro
BĂTRÂNUL de 80 de ani care a UMILIT armata ungurilor. ''Pe unde mergea toţi picau'' BĂTRÂNUL de 80 de ani care a UMILIT armata ungurilor. ''Pe unde mergea...
O mare PROBLEMĂ sexuală pe care o au mulţi bărbaţi. Mulţi se JENEAZĂ să recunoască. Rezolvarea este, însă, simplă şi rezultatul este uluitor O mare PROBLEMĂ sexuală pe care o au mulţi bărbaţi. Mulţi se JENEAZĂ...
Balanţă Balanţă 22 septembrie - 22 octombrie

În plan sentimental relaţia dumneavoastră capătă noi dimensiuni prin care puteţi întrevedea deja perspective promiţătoare către viitor. Perioada este propice reuşitelor în carieră, dar rezervă...citește mai departe

×

Zf.ro
Schimbări majore în piaţa muncii. Tehnologia care revoluţionează viaţa corporatiştilor Schimbări majore în piaţa muncii. Tehnologia...
Secretul succesului în afaceri: Cum poţi...
SECRETUL în business. Primul lucru la care...
BusinessMagazin.ro
Satul ascuns din Transilvania. Cum a reuşit un cuplu să transforme nişte hambare vechi de 200 de ani într-o pensiune superbă cum nu mai există în ţara noastră Satul ascuns din Transilvania. Cum a reuşit...
Catastrofă la graniţa cu România: Moartea...
Mediafax.ro
SCANDALUL înregistrărilor cu prezidenţiabili. Ramona Bruynseels, după convorbirile făcute publice în care îl critică pe Dan Voiculescu: Voi discuta cu avocaţii SCANDALUL înregistrărilor cu prezidenţiabili....
Gestul surprinzător făcut de doi instalatori...
Mişcare neaşteptată a celor care militează...
Gandul.info
Doi iubiţi din Iaşi au pus la cale un plan diabolic. Femeia l-a ademenit pe fostul prieten în patul ei, iar ce a urmat e TERIFIANT Doi iubiţi din Iaşi au pus la cale un...
ULTIMELE momente din viaţa unei femei,...
Anunţul VIRAL al unei tinere care vrea...
DA.ZF.ro
5 drumuri magice din România pe care poţi evada cu maşina - GALERIE FOTO 5 drumuri magice din România pe care poţi...
Cele 7 minuni ale României: locuri spectaculoase...
TOP 5 plaje sălbatice, foarte aproape de...
ProSport.ro
ȘOC! Sora lui Gheorghe Dincă: "Foarte rău a făcut că a recunoscut! Nu trebuia să recunoască!" Declarații cutremurătoare făcute de sora criminalului din Caracal ȘOC! Sora lui Gheorghe Dincă: "Foarte...
Nicoleta Luciu are 39 de ani şi nu mai...
TULBURĂTOR! Cum a ajuns să arate Florin...
ApropoTv.ro
Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa Destinaţii alternative de Crăciun care...
Jurnalistul Ion Cristoiu publică două...
Electric Castle Festival anunţă headliner-ii...
Go4it.ro
TAXĂ pe apeluri audio prin WhatsApp şi Skype? Cum ar putea fi implementat un astfel de sistem TAXĂ pe apeluri audio prin WhatsApp şi...
INVIZIBILITATEA a fost atinsă! O companie...
Google dezvăluie MOTIVUL pentru care telefonul...
ProMotor.ro
Permis uitat acasă, permis suspendat, fără permis: Ce păţeşti dacă eşti prins la volan în fiecare din cazuri Permis uitat acasă, permis suspendat, fără...
A început războiul pentru fabrica Volkswagen:...
Acestea sunt primele imagini reale cu noul...
Descopera.ro
Ce au fost OBLIGATE să facă tinerele pentru acest REGE sadic şi neruşinat. Niciuna nu a scăpat Ce au fost OBLIGATE să facă tinerele pentru...
Ce ASCUND visele şi sexualitatea reprimată...
Cazul BIZAR al unui bărbat uimeşte ştiinţa....
ULTIMA ORĂ
Gabriela Firea a modificat proiectul „Oxigen”: Toate maşinile sub Euro 5 vor plăti vinieta de Bucureşti / Care sunt noile tarife | DOCUMENT

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.