Muzica îţi face copilul mai inteligent. Află cum!

Prezenţa muzicii în viaţa copilului tău, fie că vorbim despre ascultat sau învăţarea unui instrument are o serie de beneficii pentru dezvoltarea lui cognitivă.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Muzica îţi face copilul mai inteligent. Află cum!

Îţi aduci aminte de faimosul „Efect Mozart“? Este vorba despre acea teorie pretenţioasă, conform căreia părinţii puteau mări IQ-ul copiilor dacă îi puneau să asculte doar câteva minute din Mica Serenadă. Această supoziţie a dus la vânzarea a milioane de CD-uri cu muzică şi a determinat multe spitale de peste Ocean să ofere înregistrări ale acestor partituri tuturor tinerilor părinţi. Ei bine, vremea lui Mozart a apus! E momentul să treci la „Efectul lecţiilor de muzică“.

Experţii au ajuns acum la concluzia că audiţia de muzică clasică influenţează memoria celor mici doar pentru câteva minute. Însă tot mai multe studii sugerează că dacă învaţă să cânte vocal sau la un instrument, atât copiii, cât şi adolescenţii, se vor bucura de beneficii remarcabile pe termen lung. Aşa că, ia-ţi copilul de mână şi mergi cu el la lecţii de muzică!

Muzica asigură note mari

Psihologul şi consilierul şcolar Luminiţa Ghiţă ne-a spus: „Copiii care beneficiază de o educaţie muzicală timpurie obţin rezultate mult mai bune la şcoală decât ceilalţi. Faptul că învaţă să cânte la un instrument le oferă o preocupare în plus şi obişnuinţa de a deveni mult mai organizaţi. Reuşesc să-şi împartă eficient timpul între lecţiile pe care le au de pregătit pentru la şcoală, repetiţii şi celelalte activităţi corespunzătoare vârstei lor. Mai mult decât atât, faptul că va avea o preocupare în plus îl va ţine departe de televizor şi calculator, factori din ce în ce mai nocivi pentru copii. Şi pentru că majoritatea părinţilor sunt foarte ocupaţi este bine să ştie că o perioadă din zi copilul este supravegheat şi face o activitate care contribuie la dezvoltarea lui ulterioară. Muzica stimulează imaginaţia şi creativitatea copilului care are posibilitatea să se exprime într-un mod neconvenţional şi nerestrictiv.“ Cu siguranţă că muzica este un factor motivant pentru copilul tău şi merită să faci un efort pentru a investi în viitorul lui. Cine ştie, poate distracţia din copilărie se va transforma într-o pasiune de viitor şi puiul tău va deveni un pianist sau violonist celebru pe scenele lumii.

Răsplata lui este distracţia

Un motiv ideal pentru a-ţi încuraja micuţul să înveţe să cânte la un instrument muzical este faptul că e o experienţă amuzantă şi plină de recompense. În plus, îi va fi la fel de uşor să înveţe notele muzicale precum îi este să înveţe să scrie şi să citească. Efortul nu va fi perceput ca atare şi va rămâne doar plăcerea şi bucuria de a ştii să cânte. Pe lângă asta, fiecare copil şi fiecare adult este influenţat de muzică. Este elementul care ne umanizează şi ne stimulează imaginaţia. Micuţii sunt fericiţi când reuşesc să cânte la un instrument, iar copiii fericiţi învaţă şi relaţionează mult mai bine.

Care este vârsta la care un copil poate începe studiul unui instrument muzical

Vârsta ideală la care un copil poate să înceapă să cunoască un instrument este între patru şi şase ani. Aceasta este momentul la care copiii pot face cunoştinţă cu instrumente mici, precum o muzicuţă, o tamburină, o pianină mică sau un xilofon, care nu riscă să le rănească degetele. Ele pot îmbunătăţi controlul motor al copiiilor şi pot să le dezvolte capacitatea de concentrare. Medicul pediatru Ioana Nicolescu adaugă: „Muzica este un factor decisiv în tratarea tulburărilor de atenţie. Sindromul deficitului de atenţie are caracter ereditar şi nu are nici o legătură cu statul la televizor sau în faţa computerului, cu alimentaţia sau tulburările hormonale. Frecvent însă, părinţii se învinovăţesc pentru atitudinea copiilor lor, fără să îşi dea seama că ar trebui să apeleze la un specialist. Învăţarea unui instrument muzical rezolvă parţial această probleme. Lecţiile de muzică măresc puterea de concentrare a copilului tău şi îi menţin interesul constant pentru o activitate. Pune-i să asculte acasă muzică şi solicită-i informaţii despre ceea ce aude. Determină-l să inventeze o poveste, personaje şi situaţii pe care muzica i le sugerează. Alege meloterapia ca variantă de terapie. Este mult mai eficientă şi nu atât de invazivă precum tratamentul medicamentos.“

Dezvoltă-i urechea muzicală şi alege un instrument care să îi ofere recompense rapide

Începe de la o vârstă fragedă să-i prezinţi copilului o largă varietate de genuri muzicale, pentru a-i dezvolta capacitatea de audiţie şi a pune baza învăţării unui instrument pentru mai târziu. Cumpără CD-uri, de la Cutiuţa muzicală la Bach, ascultaţi împreună radioul şi mergeţi la concerte. Poţi să îl faci curios şi dacă îl înscrii la o clasă de muzică şi dans pentru preşcolari, unde va învăţa să cânte şi să se joace cu rimele. Pe la vârsta de trei sau patru ani majoritatea copiilor pot începe lecţiile propriu-zise, cu ajutorul metodei Suzuki. Aceasta presupune că micuţul va învăţa să cânte prin ascultarea şi imitarea a ceea ce aude – în mod similiar cu felul în care învaţă să vorbească. 

Pentru copiii mai mici de zece ani, care pot fi uşor descurajaţi, pianul este alegerea clasică, pentru că le permite să producă sunete melodioase pe loc. O vioară sau un violoncel la dimensiuni reduse sunt, de asemenea, opţiuni posibile.

Foto: 123rf.com

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cum să îţi educi inteligent copilul
Cum să îţi educi inteligent copilul
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân