Cozonac cu 12 E-uri în magazinele din România. Ce mănânci, de fapt

  • Publicat:
Cozonac cu 12 E-uri în magazinele din România. Ce mănânci, de fapt
Sursa foto: arhiva proprie

Atenție la cozonacii comercializați de marile lanțuri de magazine din România. Mai exact, românii trebuie să fie atenți la ce cumpără deoarece, chiar dacă arată extrem de apetisanți, cozonacii pot fi plini de aditivi alimentari, cunoscuți ca și E-uri.

Să pare într-un cozonac se pot găsi până la 12 aditivi alimentari și niciunul din produsele analizate nu respectă rețeta tradițională a cozonacului (făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri).

Ce conține cozonacul Angelo

Ingrediente: faină albă de grâu (gluten), apă, zahăr, uleiuri vegetale în proporții variate (de floarea soarelui, palmier și cocos), ouă, lapte praf (lactoză), drojdie, rahat, stafide, cacao, miez de nuca, semințe de floarea soarelui, soia, lămâie, aromă de lămâie și ron, sare iodata, maia naturală deshidratată din grâu (gluten), făină de malț de grâu (gluten), glucoză, zahăr caramel, amidon porumb și grâu (gluten), emulsufianți (mono și digliceride ale acizilor grași și stearoil-2-lactat de sodiu, emulgatori (polifosfat de sodiu), antioxidant (acid citric, acid ascorbic), lecitina, conservant (propionat xantan), solvent (propilen glicol), colorant (caroteni), corector de aciditate (acetat de calciu).

Poate conține urme de: arahide și produse derivate, alune de pădure, migdale sau susan.

Valoare nutriționala per 100 gr produs:

  • valoare energetică 1600 KJ/382 kcal
  • lipide 8,37 gr din care acizi grași saturați 4,93 gr
  • glucide 67, 65 gr din care zaharuri 27,61 gr
  • proteine 9,02 gr
  • fibre 0,16 gr
  • sare 0,59 gr

Experții Asociației Pro Consumatori trag un semnal de alarmă asupra cozonacilor comercializați în marile magazine

„Cozonacul industrial este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea cozonacului tradițional. În compoziția acestuia există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi: șrot de soia, spărtură de soia, făină de soia degresată, oțet din vin, fibre de cartofi, făină de porumb, amidon de porumb etc, la care se adaugă coloranți, conservanți, emulgatori, stabilizatori, agenți de îngroșare, agenți de afânare și îndulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor să cumpere cozonac numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate și să fie circumspecți la anumite mențiuni care apar pe ambalajul produselor de acest tip cu scopul de a-i induce în eroare. Având în vedere denaturarea gravă a cozonacului de către industrie și nu numai, le recomand consumatorilor să consume numai alimente tradiționale (fără E-uri) atestate de Ministerul agriculturii pe care le pot găsi cu ușurință prin intermediul aplicației CPAC (Catalogul produselor alimentare certificate) pentru telefon pe care o pot descărca de pe App Store sau Google Play. Această aplicație conține 3.433 produse alimentare atestate și 1.131 de producători înregistrați ” a declarat Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: