Toamna este anotimpul perfect pentru zacuscă, unul dintre cele mai iubite preparate tradiționale românești. Deși zacusca clasică este asociată cu vinetele, există o variantă specială, mai puțin cunoscută, care include două ingrediente surpriză: morcovii și merele! Această rețetă aduce o aromă aparte și este foarte ușor de preparat.
Spală bine toate legumele și fructele. Dă pe răzătoare morcovii și țelina. Taie merele în cubulețe mici.
Călește morcovii, ceapa, țelina și merele în 250 ml de ulei, până se înmoaie ușor.
Într-un alt vas, călește împreună ardeii grași și gogoșarii. Coace vinetele, apoi curăță-le de coajă și semințe.
După ce toate ingredientele s-au răcit, amestecă-le într-un bol mare cu pasta de roșii și apa. Omogenizează bine compoziția.
Adaugă sare, mierea și litru de ulei, amestecă din nou.
Pune zacusca într-o cratiță la cuptor și las-o până când stratul de grăsime se adună la suprafață.
Toarnă zacusca fierbinte în borcane sterilizate și lasă-le să se răcească complet.
Această zacuscă cu morcovi și mere va deveni cu siguranță un preparat de nelipsit din cămara ta, cu gustul ei unic și surprinzător!
FOTO: Shutterstock