Cum să faci pepene murat pentru iarnă. Rețeta tradițională pe care e musai să o încerci

  • Publicat:
Cum să faci pepene murat pentru iarnă. Rețeta tradițională pe care e musai să o încerci
Saramura este cheia acestei rețete

Deși nu este o rețetă prezentă în toate regiunile României, pepenii murați cuceresc prin gustul lor unic și aroma aparte. Alături de clasicele murături – castraveți, gogoșari sau conopidă –, aceștia aduc un plus de savoare meselor de iarnă, fiind crocanți și ușor acrișori, numai buni de servit lângă o friptură sau o mâncare tradițională.

Cum alegem pepenii potriviți?

Secretul unor murături reușite începe cu selecția pepenilor. Alege pepeni verzi de dimensiuni mici sau medii, cu coaja fermă, fără lovituri sau crăpături, și care să nu fie complet copți. În felul acesta, își vor păstra textura crocantă și aspectul frumos chiar și după luni de zile. Spală-i foarte bine înainte de murare pentru a îndepărta orice impuritate.

Pașii de urmat pentru pregătirea vasului de murături

Butoiul sau borcanul trebuie curățat minuțios, preferabil cu apă clocotită, pentru a preveni apariția mucegaiului. Este important ca gura vasului să fie suficient de largă, astfel încât pepenii să poată fi așezați ușor.

Pe fundul butoiului se pun frunze de țelină și câteva tulpini de mărar uscat, care vor da o aromă intensă murăturilor. Se așază primul strat de pepeni, iar în spațiile libere se pot adăuga rădăcini de hrean tăiate bastonașe, mere acrișoare, gulii sau morcovi, toate contribuind la gust și la păstrarea crocanței. Se continuă cu un al doilea strat de pepeni, iar deasupra se pun frunze de viță-de-vie – acestea au rolul de a împiedica formarea „florii” la suprafața saramurii.

Cum se prepară saramura pentru pepenii murați?

Saramura este cheia acestei rețete. Apa folosită trebuie să fie călduță, iar proporția ideală de sare este de 40 de grame la fiecare litru de apă. Lichidul trebuie turnat până când pepenii și legumele sunt complet acoperite.

Butoiul se păstrează într-un loc răcoros, de obicei într-un beci. În primele două luni nu se desface deloc, pentru ca procesul de fermentație să se desfășoare natural. După această perioadă, saramura trebuie amestecată periodic (prin răsturnare sau amestecare), astfel încât sarea să nu se depună la baza vasului.

Pentru aproximativ 10 kilograme de pepeni verzi, ai nevoie de:

  • 2 rădăcini de hrean – pentru crocanță și prospețime
  • 3 căței de usturoi – aromă delicată
  • 3 crenguțe de mărar uscat – gust intens
  • 4 mere verzi – ușor acrișoare
  • 2 gutui – pentru parfum
  • sare grunjoasă – 40 g pentru fiecare litru de apă
  • crenguțe de vișin – dau fermitate murăturilor
  • frunze de țelină – pentru aromă.

Rezultatul final: pepeni murați crocanți, gustoși și parfumați, perfecți pentru a fi savurați la mesele tradiționale de iarnă.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News