Cea mai bună saramură de pește. Un deliciu culinar în zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului

Credincioșii ortodocși se află în Postul Crăciunului, perioadă în care nu au voie să mănânce carne, lapte, ouă sau brânză. Acesta este considerat cel mai ușor post, deoarece sunt multe dezlegări la pește.
  • Publicat:
Cea mai bună saramură de pește. Un deliciu culinar în zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului
Saramura de păstrăv este un preparat tradițional savuros, ușor de pregătit și perfect pentru zilele de post în care este permis consumul de pește.

Regula generală și practica bisericească arată că, în această perioadă de post, există zile cu dezlegare la pește. „Dezlegare la pește” înseamnă că, de regulă, în post e interzis consumul de carne, ouă, lactate, iar în anumite zile biserica permite consumul de pește.

Saramura de păstrăv este un preparat tradițional savuros, ușor de pregătit și perfect pentru zilele de post în care este permis consumul de pește. Deși rețeta este gândită pentru păstrăv, acesta poate fi înlocuit fără probleme cu alte tipuri de pește cu carne dulce – cum ar fi crapul, carasul sau roșioara.

Ingrediente necesare pentru pește

  • 2 kg de pește (păstrăv, crap, caras sau roșioară)
  • sare și piper după preferință
  • mălai (în cazul în care prăjiți peștele în tigaie)
  • ulei pentru prăjit

Ingrediente pentru saramură

  • 6 roșii mari, bine coapte și zemoase
  • 2 ardei grași
  • 4 ardei bulgărești
  • 1 ardei iute
  • 400 ml suc de roșii
  • sare și piper boabe
  • 4 foi de dafin
  • 4 crenguțe de cimbru
  • 2 căpățâni de usturoi
  • mărar verde și ceapă verde pentru final.

Începe prin a spăla roșiile și ardeii. Așază-i pe plită sau pe grătar și lasă-i să se coacă bine, până când coaja începe să se desprindă. După ce s-au răcorit, curăță-i de pieliță.

Separat, pregătește un mujdei aromat: pisează o parte din usturoi cu sare grunjoasă, adaugă treptat ulei, iar dacă preferi un gust ușor acrișor, poți completa cu câteva picături de zeamă de lămâie. Păstrează 4–5 căței de usturoi nefolosiți, pe care îi vei felia subțire și îi vei adăuga ulterior în saramură, pentru prospețime și aromă.

Curăță bine peștii, iar dacă sunt de dimensiuni mari, taie-i în porții potrivite. Varianta cea mai gustoasă este peștele gătit pe grătar, pe o placă încinsă presărată cu sare, însă poți alege și metoda clasică — prăjirea în tigaie.

Pentru prăjit:

  • condimentează fiecare bucată de pește cu sare și piper
  • trece-o prin mălai
  • prăjește în ulei încins până devine aurie și crocantă
  • Scoate peștele pe prosoape de hârtie pentru a elimina excesul de ulei și lasă-l deoparte.

Prepararea saramurii

Într-o oală încăpătoare, pune la fiert aproximativ 2 litri de apă. Adaugă în apă:

  • boabele de piper
  • 2–4 lingurițe de sare (după gust)
  • foile de dafin
  • crenguțele de cimbru

Când apa începe să fiarbă viguros, încorporează sucul de roșii, împreună cu roșiile și ardeii copți. Lasă amestecul să fiarbă timp de aproximativ 10 minute, pentru ca aromele să se combine armonios. Stinge focul și adaugă usturoiul tăiat subțire.

Amestecă ușor, apoi așază în oală bucățile de pește gătit. Pune capacul și lasă totul să stea acoperit 10 minute, timp suficient pentru ca peștele să absoarbă aromele saramurii.

Saramura de pește se aduce la masă fierbinte, de obicei alături de o mămăliguță proaspăt fiartă. Pentru un aspect plăcut și un plus de prospețime, presară deasupra mărar tocat și ceapă verde.

Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2025

  • vineri, 21 noiembrie
  • sâmbătă, 22 noiembrie
  • duminică, 23 noiembrie
  • marți, 25 noiembrie
  • sâmbătă, 29 noiembrie
  • duminică, 30 noiembrie
  • marți, 2 decembrie
  • joi, 4 decembrie
  • sâmbătă, 6 decembrie
  • duminică, 7 decembrie
  • marți, 9 decembrie
  • sâmbătă, 13 decembrie
  • duminică, 14 decembrie
  • joi, 18 decembrie. 

FOTO: jamilacuisine.ro

Urmărește CSID.ro pe Google News