Bolile de inimă reprezintă cea mai frecventă cauză de deces la nivel global. Printre cauzele acestora se numără nivelurile ridicate ale tensiunii arteriale, adică forța cu care sângele împinge pereții arterelor. Nivelurile mari de colesterol LDL (cel „rău”) pot, de asemenea, crește riscul, ducând la acumularea de placă în artere. Din fericire, un fruct poate avea grijă ca atât colesterolul, cât și glicemia să rămână la valori normale.
Potrivit eatingwell.com, Cardiologul Dr. Sarah Alexander a sugerat că fructul ideal pentru ambele scopuri este avocado, un aliment care a căpătat un statut în ultimii ani datorită popularității sale tot mai mari. Dr. Alexander a declarat că avocado poate aduce beneficii inimii deoarece este bogat în nutrienți prietenoși cu inima, precum antioxidanții și mineralele, cum ar fi potasiul. Vorbind cu publicația menționată despre acest subiect, Dr. Alexander a explicat că potasiul „ajută la scăderea tensiunii arteriale prin reducerea efectelor sodiului”.
Pe lângă faptul că ajută la reducerea tensiunii arteriale, Dr. Alexander afirmă că avocado este excelent pentru scăderea colesterolului datorită sterolilor, despre care spune că pot preveni „absorbția colesterolului, iar un colesterol mai mic poate reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare”.
Citește și: 10 beneficii ale consumului de avocado. Când poate duce la creştere ponderală
Dr. Alexander nu este singura persoană care a discutat despre beneficiile pentru sănătate ale avocado-ului în ultimele luni. La începutul acestui an, organizația The Cholesterol Charity a inclus avocado în lista celor șase alimente care combat colesterolul. Totuși, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să consumăm avocado în cantități mari, deoarece acest fruct este, de asemenea, bogat în grăsimi.
Dacă vrei să consumi avocado în mod regulat, va trebui să fii mai atent la restul dietei tale. Comparativ cu alte alimente bogate în grăsimi, avocado-ul este o opțiune sănătoasă. Există și alte alimente care pot contribui la reducerea riscului de boli de inimă fără a duce la un aport crescut de grăsimi. Unii experți au sugerat că în urma consumului de căpșuni s-ar putea reduce riscul bolilor cardiovasculare.
Cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit că aceste fructe sunt pline de fitonutrienți precum polifenolii și fibrele, care pot contribui la scăderea nivelului de colesterol. Pe lângă beneficiile pentru inimă, studiile sugerează că aceste fructe, căpșunile, ar putea ajuta și la reducerea riscului de a dezvolta boala Alzheimer datorită prezenței flavonoidelor și a altor compuși bioactivi care ar putea contribui în viitor la reducerea inflamației cerebrale.
Foto: shutterstock