Invitată în podcastul „Altceva” cu Adrian Artene, Dr. Maria Păunel, medic primar gastroenterologie, a punctat rolul prânzului în menținerea sănătății. Specialistul recomandă respectarea „regulii celor 5 ore” și includerea nelipsitei ciorbe în meniul de la prânz.
„Foarte importantă e regula celor 5 ore. Eu așa le spun oamenilor, pacienților mei: dacă începem ziua la șapte, șapte plus cinci înseamnă 12, 12 plus cinci înseamnă 17. La 17 s-a terminat masa. Bun, la prânz eu recomand ciorbă, supă. Noi suntem români, ciorbari, supiști, ce vreți dumneavoastră, ca lichid”, explică specialistul în podcast „Altceva” cu Adrian Artene.
Motivul pentru care ciorba este considerată indispensabilă ține nu doar de gust, ci și de beneficiile sale nutritive.
„De ce vreau supă? De ce vreau lichid, de ce vreau ciorbă? Are de toate: proteină animală, vegetală, orice. Și putem să atingem cele două mituri. Normal sau vegan. Sunt acum, în majoritate, copiii, tineretul și generația a doua, chiar a treia, vegan, țin posturi, deci sunt diversificați”, precizează Dr. Maria Păunel.
Tendința de diversificare a meniului se regăsește inclusiv în restaurante, spitale sau în alimentația zilnică.
„Acum te duci la orice local de lux, la casă, la spital, unde ești. Se cere diversificare. Sunt oameni de diverse etnii care mănâncă diversificat, cum sunt și în afară, în diverse țări: supă, supă cremă, ciorbă, supă, atât și nu mai mult”.
Citește și: Ciorbă de dovlecei, rețetă delicioasă din Ardeal. Este ideală pentru vremea călduroasă
Când vine vorba de al doilea fel, recomandările diferă în funcție de conținutul supei sau ciorbei.
„Dacă e supă de legume sau supă cremă fără carne, adică supă simplă, la felul doi pot să recomand carne simplă cu o salată. Dacă este o ciorbă cu carne, atunci la felul doi, să spunem, aș pune un grătar cu niște legume, dacă suntem carnivori. Dacă vorbim, de exemplu, despre vegani, legume la grătar. Sunt diversificări, dar ciorba să nu lipsească”.