Originile preistorice ale Cafelei Arabica. Este mai veche decât Homo Sapiens

Cafeaua ta preferată, Arabica, cu aport de antixodanți și nutrienți, care te energizează în fiecare dimineață, ar avea o vechime de sute de mii de ani, chiar mai veche decât specia noastră, Homo Sapiens.
  • Publicat:
Originile preistorice ale Cafelei Arabica. Este mai veche decât Homo Sapiens
Originile preistorice ale Cafelei Arabica. Este mai veche decât Homo Sapiens

Cafeaua ta preferată, Arabica, cu aport de antixodanți și nutrienți, care te energizează în fiecare dimineață, ar avea o vechime de sute de mii de ani, chiar mai veche decât specia noastră, Homo Sapiens.

Cercetătorii au reușit să construiască un arbore genealogic pentru cel mai popular tip de cafea din lume, iar studiul oferă noi perspective pentru dezvoltarea de noi soiuri de cafea cu rezistenţă îmbunătăţită la boli, la schimbările climatice, dar şi cu noi calităţi.

Originile preistorice ale cafelei Arabica

Oamenii de ştiinţă au descifrat genomul cafelei arabica ajungând până la originile acesteia, o încrucişare naturală între alte două specii de cafea, produsă în urmă cu între 610.000 şi un milion de ani, în pădurile din Etiopia.

Conform constatărilor, această specie de cafea este mai veche decât specia noastră, Homo sapiens, apărută în Africa în urmă cu aproximativ 300.000 de ani.

Cercetătorii au secvenţiat genomurile a 39 de soiuri de cafea arabica, inclusiv cele ale unui specimen din secolul al XVIII-lea, pentru a crea genomul de cea mai bună calitate de până acum al speciei, a cărei denumire ştiinţifică este Coffea arabica.

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume. Se estimează că sunt consumate zilnic 2,25 miliarde de ceşti de cafea. De asemenea, este una dintre cele mai tranzacţionate mărfuri. Cafeaua arabica reprezintă majoritatea producţiei mondiale de cafea.

O sursă bogată de antioxidanți

„Cafeaua este o sursă bogată de antioxidanţi şi, bineînţeles, de cofeină.  – care mă ajută pe mine şi pe restul lumii să rămânem treji”, a explicat biologul specializat în evoluţia plantelor Victor Albert de la Universitatea din Buffalo, New York, unul dintre conducătorii studiului apărut recent în publicația ştiinţifică Nature Genetics.

Practic, studiul recent va permite protejarea speciei de cafea arabica, sensibilă la dăunători şi boli, și care poate fi cultivată într-un număr limitat de localităţi în care condiţiile climatice sunt favorabile, iar ameninţarea unor boli este mai redusă. Citește AICI continuarea articolului pentru a descoperi istoria neștiută a celei mai populare cafele la nivel mondial.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being