Este cu adevărat zahărul de cocos un îndulcitor sănătos? Nutriționiștii explică

  • Publicat:
Este cu adevărat zahărul de cocos un îndulcitor sănătos? Nutriționiștii explică

E tare că avem atâtea opțiuni de zahăr din care să alegem! De la zahărul clasic, zahărul de cocos, zahărul de cocos din curmale sau cel de palmier, alegerea poate deveni o adevărată provocare și ne ia mai mult timp decât gătitul sau coptul în sine. Dacă ai ales până acum zahărul de cocos crezând că este o alternativă mai sănătoasă, haide să vedem ce spun experții.

Zahărul de cocos vs. zahărul obișnuit

Deși îi spune zahăr de cocos, acesta nu dă gust de piña colada preparatelor tale. El provine din seva florilor palmierului de cocos, nu din miezul fructului. Dieteticianul-nutriționist Dana K. Monsees explică: „Zahărul de cocos este un zahăr natural făcut din seva palmierului de cocos. Se mai numește și zahăr din palmier de cocos sau seva lichidă a palmierului de cocos.” Are un gust asemănător cu zahărul brun, cu granule mai mici și o tentă maronie.

Zahărul de cocos este mai puțin procesat decât zahărul alb: seva este uscată și ambalată fără alte prelucrări, păstrând astfel minerale precum fier, zinc, magneziu și polifenoli, explică Catherine Perez, dieteticiană și fondatoare Plant Based R.D.

Totuși, Shanthi Appelö, dieteticiană, atrage atenția: „Nu este un aliment sănătos și nu trebuie consumat în exces.”

Valori nutriționale pentru o porție de 4 grame:

Zahăr de cocos Zahăr alb (clasic)
15 calorii 15 calorii
0 g grăsimi 0 g grăsimi
0 mg sodiu 0 mg sodiu
4 g carbohidrați 4 g carbohidrați
0 g fibre 0 g fibre
4 g zahăr 4 g zahăr
0 g proteine 0 g proteine

Date preluate de la Departamentul Agriculturii al SUA (USDA).

Citește și: Zahărul de cocos îngrașă și NU este indicat pentru diabetici. Câte calorii are față de zahărul alb

Beneficiile zahărului de cocos

Poate ajuta la reglarea glicemiei

Zahărul de cocos conține cantități mici de inulină, o fibră solubilă prebiotică care se digeră lent și este benefică pentru sănătatea intestinală. Deoarece încetinește digestia, poate contribui la menținerea unui nivel echilibrat al zahărului în sânge. Victoria Albina, asistent medical holistic din New York, spune că zahărul de cocos are un indice glicemic (IG) mai scăzut decât zahărul din trestie sau cel de arțar.

Cercetările arată că IG-ul zahărului de cocos este în jur de 35, comparativ cu 58-82 pentru zahărul din trestie, pe o scară până la 100. Totuși, indicele glicemic poate varia în funcție de combinațiile alimentare.

Poate susține sănătatea oaselor

În 100 g zahăr de cocos găsim 875 mg potasiu și 375 mg calciu, minerale esențiale pentru sănătatea cardiovasculară și osoasă. Totuși, pentru a beneficia semnificativ de aceste minerale ar trebui să consumi cantități mari, ceea ce nu este recomandat. „E mult mai bine să ne hrănim cu alimente integrale: cereale, fructe, legume și proteine vegetale,” recomandă Perez.

Poate fi mai sustenabil

Sănătatea noastră depinde și de sănătatea planetei. Zahărul de cocos este considerat o alegere mai sustenabilă față de zahărul de palmier sau din trestie, susține Albina. Important este să alegi produse certificate fair-trade și organice, recomandă Appelö.

Cum înlocuim zahărul cu zahărul de cocos în rețete?

Zahărul de cocos poate înlocui zahărul alb în proporție de 1:1 în prăjituri, sosuri, siropuri sau cafea. Are un gust ușor caramelizat, care poate schimba puțin aroma deserturilor.

Din punct de vedere tehnic, zahărul de cocos nu are aceeași compoziție chimică ca zahărul alb și poate afecta textura preparatelor. Appelö recomandă să-l mărunțești în blender pentru a obține o textură mai fină, asemănătoare zahărului din trestie. De asemenea, nu rezistă la temperaturi foarte ridicate, deci evită să îl folosești la peste 140°C (280°F).

Pentru rețetele cu lichide, zahărul de cocos fiind mai uscat, e bine să adaugi mai multă umiditate (iaurt, banane zdrobite etc.).

Cum se compară zahărul de cocos cu alte îndulcitori?

Zahăr de cocos vs. zahăr de palmier

Deși sunt ușor confundabile, cele două provin din plante diferite și au metode diferite de procesare. Zahărul de palmier se obține prin fierberea sevei florilor palmierului, iar uneori se vinde și sub formă de pastă. Ambele au note de caramel, dar zahărul de palmier are adesea și o aromă ușor afumată.

Verifică etichetele cu atenție, deoarece multe produse conțin amestecuri de zahăr din trestie sau alte tipuri, dar sunt etichetate „zahăr de cocos”.

Zahăr de cocos vs. fructul călugărului (monk fruit)

Ambele sunt alternative la zahărul obișnuit, însă fructul călugărului este mult mai dulce și are un ușor gust după consum, asemănător cu stevia. Este ideal pentru băuturi deoarece se dizolvă bine. Fructul călugărului nu are calorii și nu afectează glicemia, spre deosebire de zahărul de cocos care conține fibre prebiotice.

Zahăr de cocos vs. zahăr din curmale

Zahărul din curmale este obținut prin uscare și măcinare a fructelor curmale, păstrând fibrele și antioxidanții. Este mai greu de dizolvat în lichide comparativ cu zahărul de cocos, ceea ce îl face mai puțin practic în gătit.

Zahăr de cocos vs. miere

Nectarul de cocos are o consistență asemănătoare mierii, deci pot fi folosite interschimbabil în rețete, cu mici ajustări de lichid. Mierea are un IG puțin mai mare (58 vs. 54), dar există mai multe studii care îi susțin beneficiile datorită polifenolilor și fibrelor în cantități mici.

Zahăr de cocos vs. sirop de agave

Siropul de agave este mai procesat și conține mai multă fructoză, iar gustul său este mai neutru, făcându-l versatil. Zahărul de cocos păstrează mai multe minerale naturale.

Concluzie

Comparat cu zahărul alb, zahărul de cocos pare o alegere mai bună, având mai mulți nutrienți, o fibră prebiotică, un indice glicemic mai scăzut și o versatilitate mai mare în rețete.

Totuși, dacă vrei un îndulcitor natural care să afecteze cât mai puțin glicemia, fructul călugărului este o opțiune excelentă.

În orice caz, oricare ar fi alegerea ta, amintește-ți că „zahăr e zahăr”. Cel mai bine este să reduci consumul de zaharuri și să te concentrezi pe alimente nutritive, care aduc un adevărat beneficiu organismului.

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult