Cartofii sunt un aliment de bază în bucătărie, însă gătiți într-un anumit fel ar putea crește riscul de diabet, avertizează un studiu.
Cercetătorii de la Universitatea Harvard din SUA au declarat că „nu toți carbohidrații sunt creați egal” și că modul în care pregătim mâncarea este esențial. Studiul lor, realizat pe peste 200.000 de persoane, a arătat că cei care consumau trei sau mai multe porții de cartofi prăjiți pe săptămână aveau cu 20% mai multe șanse de a dezvolta diabet de tip 2.
Rezultatele au arătat că fierberea cartofilor, transformarea lor în piure sau consumul sub formă de cartofi copți nu era asociată cu același risc. Mai mult, probabilitatea de a dezvolta diabet era chiar mai mică la persoanele care consumau mai multe cereale, precum paste și pâine, decât cartofi.
Autorul studiului de la Harvard, profesorul Walter Willett, a declarat că „Nu toți carbohidrații, și nici măcar toți cartofii, sunt creați egal”.
Această distincție este crucială când vine vorba de formularea unor recomandări alimentare eficiente. Mici schimbări în dieta noastră zilnică pot avea un impact important asupra riscului de diabet de tip 2. Limitarea consumului de cartofi, în special a cartofilor prăjiți, și alegerea unor surse sănătoase și integrale de carbohidrați ar putea contribui la reducerea riscului.
Citește și: Secretul pentru cel mai bun piure. În ce trebuie să fierbi cartofii, de fapt, să iasă cremos
Cercetări separate realizate de Universitatea Cambridge au arătat că o alimentație sănătoasă de bază poate reduce riscul de diabet în toate categoriile de persoane.
Analiza a inclus 826.000 de persoane din 33 de studii privind trei tipuri diferite de diete: dieta mediteraneană, Indexul Alternativ al Alimentației Sănătoase (AHEI) și dieta DASH („Abordări Dietetice pentru Stoparea Hipertensiunii”).
Cercetătorii sugerează că obiceiurile alimentare care pun accent pe consumul mai multor fructe, legume și cereale integrale „pot fi promovate în rândul tuturor populațiilor”.
Foto: shutterstock