Ciorbele sunt printre cele mai iubite preparate ale românilor, însă puțini știu care este cea mai sănătoasă variantă. Mihaela Bilic a lămurit dilema „ciorbă de porc sau de vită?” și a dezvăluit care este alegerea ideală pentru gust, timp de preparare și beneficii nutriționale.
Ciorbele sunt nelipsite din bucătăria românească și reprezintă unul dintre cele mai îndrăgite preparate tradiționale. Fie că sunt de porc, vită sau pui, acestea aduc gust, savoare și confort în farfurie. Însă care este cea mai potrivită din punct de vedere nutrițional? Nutriționistul Mihaela Bilic a oferit o explicație surprinzătoare: ciorba de porc este, de fapt, alegerea mai bună.
„Întrebarea zilei: De porc sau de vită? De porc, pentru că fierbe mai repede, carnea e mai fragedă și mai gustoasă… iar dacă folosim piept de porc cu os și cartilagii, este și o sursă de colagen.
De porc, pentru că grăsimea are mai puțini acizi grași saturați, cu impact negativ asupra nivelului de colesterol și trigliceride din sânge”, explică Mihaela Bilic.
Potrivit specialistului, ciorba de porc are mai multe avantaje. Se gătește mai repede, conține mai puține grăsimi decât cea de vită și este mult mai gustoasă. În plus, carnea de porc, atunci când este gătită corect, oferă o textură fragedă și un gust plin, fără a fi grea pentru digestie.
Mihaela Bilic le-a reamintit urmăritorilor săi și cât de benefice sunt ciorbele în general, mai ales atunci când sunt acrită cu ingrediente naturale. Nutriționista recomandă folosirea borșului sau a zeamei de varză, datorită probioticelor pe care le conțin. Ambele sunt obținute prin procesul de lacto-fermentație, care aduce multiple beneficii pentru flora intestinală și pentru sistemul imunitar.
„Și dacă tot vorbim de ciorbă, musai să fie acrită cu borș sau zeamă de varză – înseamnă aport de probiotice, cu beneficii pentru digestie și imunitate! Borșul este un produs obținut prin fermentația lactică a boabelor de grâu. Iar varza murată presupune același proces de lacto-fermentație, care dă naștere unui aliment plin de bacterii benefice.
După ce a numărat cu atenție, cunoscutul dr. Joseph Mercola a spus că «Într-o porție de 200 g de varză murată avem 10 trilioane de bacterii», adică tot atâtea cât într-o cutie întreagă de pilule probiotice!
Biodisponibilitatea și eficiența alimentelor fermentate o depășesc pe cea a suplimentelor probiotice! Iar ciorba slăbește, hrănește și încălzește”, a mai transmis Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.
Astfel, dacă te întrebai care este alegerea mai inspirată între ciorba de văcuță și cea de porc, răspunsul nutriționistului este clar: varianta cu porc câștigă detașat la gust, timp de preparare și beneficii nutriționale.
Sursa foto: Instagram