Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic aceste alimente

  • Publicat:
Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci zilnic aceste alimente

Sănătatea începe din farfurie – iar uneori, cele mai simple alimente au cele mai mari beneficii. Nu ai nevoie de suplimente scumpe sau diete complicate pentru a-ți susține organismul; e suficient să adaugi în rutina ta zilnică câteva fructe-cheie, bogate în nutrienți.

Ce se întâmplă dacă mănânci o banană pe zi timp de două săptămâni

Beneficii:

  • Crește nivelul de energie datorită carbohidraților simpli și complexi (fructoză, glucoză + fibre).
  • Reglează tranzitul intestinal – bananele conțin fibre solubile care ajută la digestie și previn constipația.
  • Reduce crampele musculare – datorită conținutului de potasiu, ideal dacă faci sport.
  • Susține sănătatea inimii – potasiul ajută la reglarea tensiunii arteriale.
  • Poate îmbunătăți starea de spirit – bananele conțin triptofan, un aminoacid implicat în sinteza serotoninei („hormonul fericirii”).

Posibile dezavantaje (pentru unii oameni):

  • Ușor îngreunat digestiv pentru cei cu sindrom de colon iritabil (datorită FODMAP).
  • Dacă ai diabet, trebuie monitorizat aportul de carbohidrați.

Ce se întâmplă dacă mănânci un avocado pe zi timp de două săptămâni

Beneficii:

  • Grăsimi sănătoase (mononesaturate) – reduc colesterolul rău (LDL), cresc colesterolul bun (HDL).
  • Fibre – te ajută la digestie și dau senzație de sațietate (foarte util dacă vrei să slăbești).
  • Vitamine esențiale – E, K, B6, acid folic.
  • Conține antioxidanți – susține sănătatea pielii și reduce inflamația.
  • Poate contribui la echilibrarea glicemiei.

Posibile dezavantaje:

  • Destul de caloric (200–250 kcal / fruct) – dacă vrei să slăbești, ai grijă la cantitate.
  • La unii poate cauza balonare ușoară, mai ales dacă nu sunt obișnuiți cu multe fibre.

Ce se întâmplă dacă mănânci un măr zilnic timp de două săptămâni

Beneficii:

  • ”Un măr pe zi ține doctorul departe” – nu e doar o vorbă: merele conțin fibre (pectină), vitamina C și antioxidanți.
  • Ajută la curățarea colonului – prin fibrele care hrănesc bacteriile bune din intestin (efect prebiotic).
  • Pot reduce colesterolul și riscul de boli cardiovasculare.
  • Ajută la menținerea unei greutăți sănătoase – au puține calorii, dar dau sațietate.
  • Pot regla glicemia – au un indice glicemic scăzut și fibre care încetinesc absorbția zaharurilor.

Posibile dezavantaje:

  • Dacă ai stomac sensibil, consumul pe stomacul gol poate cauza disconfort la unii (din cauza acidității ușoare).
  • Unele persoane pot avea alergie ușoară la mere crude (sindrom alergie polen-aliment).

FOTO: Shutterstock.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult