Ce se întâmplă, de fapt, când bei cafea reîncălzită. Mulți români fac această greșeală

  • Publicat:
Ce se întâmplă, de fapt, când bei cafea reîncălzită. Mulți români fac această greșeală

Cafeaua este una dintre cele mai populare băuturi la nivel mondial. Nici nu-ți poți imagina o zi normală fără o ceașcă de cafea fierbinte și aromată. Dar știai că dacă o reîncălzești te expui la o serie de riscuri de sănătate? 

De ce nu este bine să bei cafea reîncălzită

Cafeaua este atât de aromată și gustoasă datorită substanțelor chimice volatile care contribuie la unicitatea ei. Odată ce cafeaua se răcește, compoziția chimică a acesteia se schimbă, de unde și modificări de gust (pare mai amară). Iar expusă la temperaturi înalte atunci când este reîncălzită, uleiurile volatile pe care le conține pot deveni râncede și altera gustul cafelei.

Ce este cu adevărat periculos este să reîncălzești cafeaua cu lapte. După câteva ore după ce a fost preparată, laptele, un aliment foarte sensibil la condițiile de mediu, începe să se altereze. Încălzirea la microunde nu va ucide bacteriile din cafeaua cu lapte, ceea ce o va transforma într-un adevărat pericol. 

Prin reîncălzirea cafelei se pierde cofeina?

Probabil ai auzit și această variantă. Deci, se pierde cafeina în urma încălzirii? Din fericire, nu, deoarece cafeina nu este foarte reactivă la schimbarea condițiilor de temperatură. Aceasta este o moleculă organică destul de stabilă care este produsă în procesul biologic de maturare a unei boabe de cafea.

Singura modalitate reală de a pierde cafeina din cafea ar fi prin sublimare, unde compusul trece printr-o schimbare de fază directă de la solid la vapori.

Aceasta necesită căldură extremă, deci, dacă încălzești cafeaua pe aragaz sau la microunde este puțin probabil să o expui la suficientă căldură pentru a afecta cafeina în vreun fel.

În loc să reîncălzești cafeaua, este recomandat să prepari doar cantitatea pe care o vei consuma imediat sau să păstrezi cafeaua într-un termos pentru a-i menține temperatura. Aceasta este cea mai bună modalitate de a te bucura de aroma și gustul autentic al cafelei.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân