Ce este “dieta franceză”? Se spune că întrece dieta mediteraneană din toate punctele de vedere

  • Publicat:
Ce este “dieta franceză”? Se spune că întrece dieta mediteraneană din toate punctele de vedere

Timp de decenii, dieta mediteraneană a fost văzută ca standardul de aur în alimentație sănătoasă, potrivit nypost.com. Dar un medic din New York are o opinie diferită. Dr. Michael Aziz, internist și autorul cărții The Ageless Revolution, susține că ar trebui să ne uităm mai degrabă spre Franța decât spre Grecia când vine vorba de sănătate, longevitate și greutate optimă.

De ce are dieta franceză o reputație proastă?

Totul pleacă, spune Aziz, de la celebrul Studiu al celor Șapte Țări, care a asociat grăsimile saturate cu bolile de inimă și a pus dieta mediteraneană în lumina reflectoarelor.

Problema, spune el, este că acest studiu a ignorat deliberat țări precum Franța sau Elveția, unde consumul de grăsimi saturate este ridicat, dar rata bolilor cardiovasculare este scăzută.

„Am ales dieta grecească, dar ar fi trebuit să ne uităm la Paris tot timpul”, afirmă Aziz.

Controlul porțiilor – secretul siluetei franțuzești

Cifrele par să-i dea dreptate. Grecia se află pe locul 43 în lume la obezitate, în timp ce Franța e pe locul 143.

Motivul? Porțiile mici, savurate lent, spune Aziz. Spre deosebire de mesele mediteraneene bogate în cereale și uleiuri, francezii consumă alimente mai dense caloric, dar în cantități mici, ceea ce preîntâmpină supraalimentarea.

„E ușor să mănânci 7-11 porții de pâine integrală, dar ai văzut pe cineva mâncând 7 croissante pe zi?”, glumește Aziz.

Lactate grase = oase puternice și risc mai mic de cancer?

Dieta franceză include o mulțime de lactate bogate în grăsimi – brânzeturi maturate, iaurturi cremoase, unt. Potrivit lui Aziz, aceste alimente aduc calciu și vitamina D, esențiale pentru oase puternice și pentru reducerea riscului de cancer de colon.

„Calciul poate juca un rol preventiv, iar dieta mediteraneană, fiind mai restrictivă în lactate, poate duce la un aport insuficient”, susține el.

Statistica citată de medic: 149 din 100.000 de greci sunt diagnosticați anual cu cancer de colon, față de doar 22 în Franța.

Vinul? Da, dar cu mâncare

Ambele diete promovează consumul moderat de vin roșu, dar francezii îl savurează, în mod tradițional, împreună cu mesele. Asta nu doar că reduce riscul consumului excesiv, dar îmbunătățește absorbția polifenolilor – antioxidanți benefici pentru inimă și sănătate în general.

„Vinul băut cu mâncarea reduce vârfurile glicemice și ajută digestia”, explică Aziz.

Carnea: mai puțin pește, mai multă satisfacție?

Dieta mediteraneană favorizează peștele, dar Aziz susține că dieta franceză, cu mai multă carne roșie și organe (precum ficatul), oferă fier, vitamina B12 și alți nutrienți esențiali.

„Peștele e minunat pentru omega-3, dar poate fi sărac în fier – iar carnea de calitate poate susține sănătatea creierului și preveni anemia”, spune el.

Concluzia?

Dr. Aziz nu spune că dieta mediteraneană este „rea”, ci că nu se potrivește stilului de viață modern, mai sedentar, și că ar putea duce la creștere în greutate, în special din cauza porțiilor mari de carbohidrați sănătoși, dar calorici.

Pe scurt:

  • Dieta franceză mizează pe calitate, nu cantitate
  • Lactatele, carnea și vinul nu sunt dușmani – dacă sunt consumate cu moderație și plăcere
  • Mâncatul lent, conștient și cu porții mici poate fi cheia longevității

FOTO: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult