„Aurul incașilor”, fructul pe care să-l folosești în loc de îndulcitor. Este mai sănătos decât stevia

Lucuma, cunoscută și sub denumirea de „aurul incașilor”, își face apariția în tot felul de produse, de la latte-uri până la batoane.
  • Publicat:
„Aurul incașilor”, fructul pe care să-l folosești în loc de îndulcitor. Este mai sănătos decât stevia
„Aurul incașilor”, fructul pe care să-l folosești în loc de îndulcitor. Este mai sănătos decât stevia

La o parte, stevia! Se pare că există un nou îndulcitor natural care își face loc pe furiș în smoothie-urile celor preocupați de sănătatea lor. Acest superaliment sud-american, odinioară prețuit de civilizațiile antice, are o pulpă de culoare galben-portocalie și arome care amintesc de cartof dulce, caramel și sirop de arțar. În valea Anzilor din Peru, Bolivia și Ecuador, locul său de origine, este adesea folosit ca îndulcitor natural și este chiar cel mai popular gust de înghețată din regiune. Acum, lucuma, cunoscută și sub denumirea de „aurul incașilor”, își face apariția în tot felul de produse, de la latte-uri până la batoane paleo, datorită gustului plăcut și reputației de aliment sănătos.

Vândută în SUA în principal sub formă de pudră fină, galbenă, obținută din pulpa fructului uscat, lucuma atrage prin indicele glicemic mai scăzut și bogăția sa de nutrienți.

Ce beneficii are lucuma?

Lucuma este bogată în antioxidanți precum carotenoizii, care dau fructului culoarea distinctivă și susțin sănătatea ochilor. Antioxidanții combat radicalii liberi care afectează celulele, așa că alimentele bogate în antioxidanți pot ajuta la reducerea inflamației și la scăderea riscului de cancer, boli de inimă și declin cognitiv.

Lucuma conține și nutrienți precum vitamina C, fier, zinc, calciu, potasiu și fibre alimentare. Spre deosebire de zahărul rafinat, lucuma păstrează fibrele, vitaminele și mineralele, oferind mai mult decât calorii goale.

Potrivit Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), o lingură de lucuma conține un gram de proteine și șase grame de carbohidrați, în comparație cu cele 13 grame de carbohidrați și zero grame de proteine din zahărul alb.

De asemenea, are doar 30 de calorii pe lingură, comparativ cu cele 49 ale zahărului de masă.

Prea mult zahăr este, desigur, dăunător pentru sănătatea inimii, iar spre deosebire de zahărul obișnuit, lucuma nu determină creșteri bruște ale nivelului de zahăr din sânge. De fapt, cercetările sugerează că polifenolii din lucuma ar putea ajuta la inhibarea enzimei de conversie a angiotensinei I (ACE), ceea ce ar putea contribui la reglarea tensiunii arteriale. Și, deși este nevoie de mai multe cercetări pe acest subiect, nivelurile sale de vitamina B3 (niacină) ar putea chiar să îmbunătățească starea de spirit și să reducă riscul de depresie.

Cu toate aceste beneficii pentru sănătate, nu e de mirare că mayașii considerau lucuma un simbol al fertilității, cu multe proprietăți vindecătoare.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult