Alimente care te pun rapid înapoi pe picioare. Ce să mănânci să nu fii răcit de Crăciun sau de Anul Nou

Mai exact, nutriția adecvată devine un instrument strategic în perioada de convalescență și scapi mai rapid de răceală.
  • Publicat:
Alimente care te pun rapid înapoi pe picioare. Ce să mănânci să nu fii răcit de Crăciun sau de Anul Nou
Alimente care te pun rapid înapoi pe picioare. Ce să mănânci să nu fii răcit de Crăciun sau de Anul Nou

Odată cu instalarea sezonului rece, crește și interesul nostru pentru soluții rapide împotriva răcelilor. O dietă echilibrată nu garantează evitarea bolii, însă poate susține sistemul imunitar în gestionarea simptomelor și în revenirea mai rapidă la starea de bine. Mai exact, nutriția adecvată devine un instrument strategic în perioada de convalescență și scapi mai rapid de răceală.

Iată șase categorii alimentare care pot oferi beneficii multiple în timpul răcelii.

Supe și ciorbe, excelente pentru răceală

Preparatele pe bază de legume electroliți, vitamine și minerale, contribuind în același timp la menținerea hidratării. Ingredientele tradiționale, precum morcovi, ceapă, usturoi, asigură un aport nutritiv considerabil, iar adaosurile picante pot ameliora congestia. Proteinele provenite din carnea de pui sprijină refacerea țesuturilor.

Citește și: 7 ceaiuri care alungă răceala și gripa. Te ajută să respiri mai bine, calmează durerile în gât și tusea

Citricele

Fructele bogate în vitamina C, precum portocalele și grepfruturile, conțin antioxidanți care pot limita deteriorarea celulară asociată infecțiilor respiratorii. Există indicii că aportul regulat poate reduce durata și severitatea simptomelor.

Ceaiurile din plante

Hidratarea este esențială, iar anumite infuzii contribuie suplimentar la confortul respirator. Mușețelul favorizează relaxarea, datorită compusului apigenin, în timp ce menta conține mentol, cu efect decongestionant. Ceaiul verde adaugă un aport de antioxidanți și poate calma iritația gâtului.

Iaurtul grecesc

Probioticele susțin echilibrul florei intestinale, un pilon important al imunității. Conținutul ridicat de proteine sprijină procesul de recuperare, în special în perioadele de epuizare.

Sursele de acizi grași omega-3

Peștele gras, nucile, semințele de in, spanacul sau varza de Bruxelles au potențial antiinflamator, contribuind la reducerea stării de oboseală și a senzației de „ceață mentală” asociate răcelilor.

Ghimbirul

Un ingredient des întâlnit în sezonul rece, cu efecte antiinflamatorii și antioxidante. Poate ameliora greața, calma durerea în gât și facilita eliminarea congestiei, fie consumat în ceaiuri, fie adăugat în supe sau smoothie-uri.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult