În ultimii ani, tot mai multe persoane au devenit conștiente de impactul pe care alimentația îl are asupra sănătății tiroidei. În special în cazul pacienților cu boli autoimune tiroidiene, ceea ce punem în farfurie poate influența modul în care boala evoluează și cum ne simțim zi de zi.
Pentru a înțelege mai bine acest subiect, am stat de vorbă cu Dr. Roxana Brebu, medic specialist endocrinologie, care atrage atenția asupra importanței unei diete stricte în cazul afecțiunilor tiroidiene autoimune.
„Un lucru foarte important este urmarea unei alimentații stricte la pacienții care au boală tiroidiană autoimună. Și de ce? Pentru că boala tiroidiană autoimună, așa cum am menționat, duce la apariția anumitor anticorpi. Noi, acei anticorpi n-avem cum să-i tratăm medicamentos, pentru că nu există medicamente care să-i trateze, ei fiind doar marker-ul unei boli autoimune. Dar poți să-i modulezi prin alimentație și aici la modulare prin alimentație sunt câteva lucruri stricte și le subliniez”, a spus Dr. Roxana Brebu, medic specialist endocrinologie.
Citește și: Cum să scapi de gușă, în 3 zile, fără bisturiu. Exerciții care tonifiază pielea de sub bărbie, acasă
Alimentele cu efect gușogen sunt acelea care, prin conținutul lor, pot stimula creșterea în volum a tiroidei. Acest fenomen devine problematic în special la pacienții care au deja o disfuncție sau o boală autoimună tiroidiană.
„În mare vorbim de reducerea consumului de gluten, reducerea consumului de zahăr, reducerea consumului de crucifere. Crucifere înseamnă varză, conopidă, broccoli, gulie, ridiche. Acum aici mențiunea ar fi următoarea: varza, conopida, broccoli-ul, ridichea, gulia crude au efect gușogen, adică stimulează creșterea tiroidei și este clar, orice creștere dimensională a tiroidei trebuie să vină la pachet cu o bună funcționalitate a glandei”, a explicat specialistul.
View this post on Instagram
Important de reținut este faptul că aceste legume, varză, conopidă, broccoli, gulie și ridiche, își manifestă efectul gușogen mai ales atunci când sunt consumate crude. Prin prepararea termică (fierbere, coacere, sotare), substanțele responsabile de acest efect se reduc semnificativ, ceea ce le face mai sigure pentru persoanele cu sensibilitate tiroidiană.
Astfel, pacienții cu afecțiuni tiroidiene nu trebuie neapărat să renunțe complet la crucifere, ci să le consume cu moderație și preferabil gătite, pentru a beneficia de nutrienții valoroși fără a risca stimularea creșterii tiroidei.
În bolile tiroidiene autoimune, alimentația nu este un detaliu secundar, ci un element-cheie al managementului bolii. Deși nu putem trata anticorpii prin medicamente, îi putem modula prin alegeri alimentare corecte. Așadar, dacă suferi de o afecțiune tiroidiană, este esențial să discuți cu medicul endocrinolog și să adaptezi dieta astfel încât să reduci factorii de risc, fără a priva organismul de nutrienți valoroși.
Foto: shutterstock