66 de alimente pentru un microbiom intestinal intact. „Nu toată lumea are simptome”

Într-un interviu acordat publicației Fortune Well, profesorul Spector a explicat că persoanele obeze sau cele care suferă de diabet sunt mai predispuse la probleme intestinale, de microbiom.
  • Publicat:
66 de alimente pentru un microbiom intestinal intact. „Nu toată lumea are simptome”
66 de alimente pentru un microbiom intestinal intact. „Nu toată lumea are simptome”

Tim Spector, profesor de epidemiologie la King’s College London, încurajează ca orice persoană care experimentează mișcări intestinale neregulate, balonare sau arsuri la stomac după mese să solicite sfatul unui medic. Aceste simptome pot fi semne ale unei sănătăți intestinale precare. Într-un interviu acordat publicației Fortune Well, profesorul Spector a explicat că persoanele obeze sau cele care suferă de diabet sunt mai predispuse la probleme intestinale, de microbiom.

Subliniind importanța dietei, el a menționat că este posibil să ai un intestin nesănătos chiar și fără simptome vizibile, mai ales dacă dieta este bogată în carne și alimente ultra-procesate, pe care recomandă cu tărie a fi evitate.

Nu toată lumea are simptome. Nu toată lumea știe că are probleme.

Ce să mănânci pentru un microbiom intestinal intact

Din acest motiv, el a declarat că mănâncă 30 de tipuri de plante și îi încurajează și pe alții să facă la fel, pentru a susține un microbiom intestinal sănătos. Deși numărul poate părea mare, el a explicat că acest obiectiv permite consumul unei varietăți de alimente bogate în fibre, care susțin sănătatea intestinală. Există multe opțiuni pentru a atinge „numărul magic” de 30, și a împărtășit o listă extinsă de alimente.

Aceasta include:

  1. sparanghel
  2. broccoli
  3. varză
  4. morcovi
  5. cicoare
  6. vinete
  7. anghinare de Ierusalim
  8. ceapă roșie
  9. rucola
  10. spanac
  11. cartofi dulci
  12. dovlecei
  13. mere
  14. avocado
  15. banane
  16. ardei gras
  17. afine
  18. smochine
  19. kiwi
  20. portocale
  21. zmeură
  22. roșii
  23. fasole neagră
  24. bob
  25. fasole albă
  26. năut
  27. fasole verde
  28. fasole roșie
  29. linte
  30. mazăre
  31. fasole pinto
  32. boabe de soia sau edamame
  33. orez brun
  34. grâu bulgur
  35. ovăz
  36. quinoa
  37. făină de secară
  38. făină integrală de grâu
  39. migdale
  40. nuci braziliene
  41. caju
  42. muguri de pin
  43. fistic
  44. nuci
  45. semințe de chia
  46. semințe de in
  47. semințe de cânepă
  48. semințe de dovleac
  49. semințe de susan
  50. semințe de floarea-soarelui
  51. busuioc
  52. coriandru
  53. mentă
  54. oregano
  55. pătrunjel
  56. rozmarin
  57. salvie
  58. tarhon
  59. ienibahar
  60. piper negru
  61. chimion
  62. ghimbir
  63. nucșoară
  64. paprika
  65. șofran
  66. turmeric

Profesorul recomandă includerea a trei porții de alimente fermentate în dietă pentru a sprijini sănătatea intestinului și sănătatea generală. Opțiunile includ varză murată, kimchi, iaurt și chefir. Cu toate acestea, el sfătuiește să nu fie consumate prea târziu seara, menționând că personal evită să mănânce noaptea pentru a da timp intestinului să se odihnească. A explicat că atunci când încetăm să mâncăm, microbii intestinali au ocazia să se „oprească” și să-și facă treaba, iar mesele târzii pot perturba acest proces.

Foto: shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Redactor-șef
ALEXANDRA NECŞOIU, redactor-șef, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe ...
citește mai mult