Tim Spector, profesor de epidemiologie la King’s College London, încurajează ca orice persoană care experimentează mișcări intestinale neregulate, balonare sau arsuri la stomac după mese să solicite sfatul unui medic. Aceste simptome pot fi semne ale unei sănătăți intestinale precare. Într-un interviu acordat publicației Fortune Well, profesorul Spector a explicat că persoanele obeze sau cele care suferă de diabet sunt mai predispuse la probleme intestinale, de microbiom.
Subliniind importanța dietei, el a menționat că este posibil să ai un intestin nesănătos chiar și fără simptome vizibile, mai ales dacă dieta este bogată în carne și alimente ultra-procesate, pe care recomandă cu tărie a fi evitate.
Nu toată lumea are simptome. Nu toată lumea știe că are probleme.
Din acest motiv, el a declarat că mănâncă 30 de tipuri de plante și îi încurajează și pe alții să facă la fel, pentru a susține un microbiom intestinal sănătos. Deși numărul poate părea mare, el a explicat că acest obiectiv permite consumul unei varietăți de alimente bogate în fibre, care susțin sănătatea intestinală. Există multe opțiuni pentru a atinge „numărul magic” de 30, și a împărtășit o listă extinsă de alimente.
Aceasta include:
Profesorul recomandă includerea a trei porții de alimente fermentate în dietă pentru a sprijini sănătatea intestinului și sănătatea generală. Opțiunile includ varză murată, kimchi, iaurt și chefir. Cu toate acestea, el sfătuiește să nu fie consumate prea târziu seara, menționând că personal evită să mănânce noaptea pentru a da timp intestinului să se odihnească. A explicat că atunci când încetăm să mâncăm, microbii intestinali au ocazia să se „oprească” și să-și facă treaba, iar mesele târzii pot perturba acest proces.
Foto: shutterstock