Pască cu smântână și aluat de cozonac, o pască cremoasă și pufoasă

  • Publicat:
Pască cu smântână și aluat de cozonac, o pască cremoasă și pufoasă

Pasca cu smântână și aluat de cozonac este o pască tradițională pentru mesele românilor de Paște. Pasca este practic o tartă rituală făcută dintr-un aluat obişnuit de cozonac şi diverse umpluturi dulci, pe bază de produse lactate (brânză de vaci, smântână, iaurt).

Ingrediente pentru pasca cu smântână și aluat de cozonac

Pentru baza de pască:

Pentru umplutură la pasca cu smântână și aluat de cozonac

  • 600 ml smântână (grasă)
  • 2 linguri făină
  •  200 g zahăr
  • mirodenii și arome: un vârf de cuțit de scorţişoară și de nucşoară, 1-2 plicuri zahăr vanilat (după gust), coajă de lămâie
  • 5 gălbenuşuri
  • 3 albuşuri
  • 2 prafuri sare
  • 150 – 200 g stafide

Cum se prepară pasca cu smântână și aluat de cozonac

Ungeți unge tava rotundă cu unt.

Păstrați separat o bucățică de aluat pe care o alungiți și o răsuciți ca un şnur subțire şi pe care, la final, o veți lipi ca un tiv de marginea tăvii (va orna frumos pasca pe margine).

Modelați aluatul sub o formă de bilă și apoi îl întindeți într-o foaie rotunda (un cerc) de aproximativ 1 deget grosime, și un pic mai mare decât diametrul tăvii.

Potriviți aluatul în tavă, marginea urcând puțin pe peretele tăvii.

Frecați bine gălbenuşurile cu zahărul şi sarea, apoi separat bateți albuşurile spumă.

Peste gălbenușuri spumate adăugați pe rând, amestecând, smântâna, făina, zahărul vanilat, coaja rasă de lămâie, scorţişoara, nucşoara şi la final albuşurile bătute.

Turnați compoziția în tavă, presărați stafidele, și o puneți la cuptor, la foc potrivit/mediu, până se coace aluatul (aprox între 30 – 45 de minute, în funcție de cuptor).

Vezi aici mai multe rețete pentru Paște.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mihaela Arsene
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Recomandare video
Chips-uri din Salam Săsesc și Corndog cu Crenvurști din Piept de Pui