Lasagna cu miere şi fistic

Un desert cremos şi parfumat, lasagna cu miere şi fistic are un aer oriental. Se serveşte alături de un pahar de şampanie.
Lasagna cu miere şi fistic

Un desert cremos şi parfumat, lasagna cu miere şi fistic are un aer oriental.

Se serveşte alături de un pahar de şampanie.

Număr de porţii: 8


Ingrediente:

Sos bechamel: 500 de mililitri de lapte, o păstaie de vanilie, o lingură de unt, 15 grame de făină, 175 de grame de miere, 50 de grame de pudră de migdale, 100 de grame de nuci tăiate grosier, 50 de grame de fistic nesărat tăiat grosier.

cinci foi de lasagna
400 de grame de piure de mere
25 de grame de stafide
1/2 linguriţă de praf aromat (scorţişoară, cuişoare, nucşoară, ghimbir)
un vârf de cuţit de piper negru măcinat
125 de grame de brânză mascarpone

Mod de preparare:

Se foloseşte o formă de prăjituri de aproximativ un kilogram, cu pereţi înalţi, a cărei bază are aproximativ aceleaşi dimensiuni ca o foaie de lasagna.

Se înmoaie stafidele în puţină apă caldă.

Laptele se încălzeşte împreună cu păstaia de vanilie tăiată în jumătate pe lung.

Untul se topeşte într-o tigaie, se adaugă făina, se amestecă bine şi se lasă pe foc până capătă o culoare uşor gălbuie (3-4 minute), amestecând mereu. Se adaugă laptele, din care s-a scos în prealabil păstaia de vanilie, şi, cu ajutorul unui tel, se amestecă energic până ce totul capătă consistenţa unui sos. Se îndulceşte cu miere – focul fiind la nivel minim – şi se mai lasă la fiert câteva minute, tigaia fiind acoperită cu un capac. Se ia de pe foc, se adaugă condimentele.

Nucile, pudra de migdale, stafidele scurse de apă şi fisticul se adaugă în piureul de mere.

Foile de lasagna se fierb pe jumătate, se scurg de apă.

Forma de prăjitură se unge cu unt, se pune puţin piure de mere pe fundul acesteia, apoi o foaie de lasagna, alternativ piure de mere, sos bechamel, foaie de lasagna, repetând până se epuizează foile, acoperind totul cu sos.

Pe ultimul strat de sos bechamel se întinde brânza mascarpone, cu o grosime de aproximativ un centimetru.

Prăjitura se coace timp de 45 de minute, la foc potrivit – brânza trebuie să devină rumenă, iar foile trebuie să fie moi (se încearcă cu vârful unui cuţit).

Se serveşte caldă sau rece.

Se poate păstra mai multe zile la frigider.

Sursa: Mediafax

FOTO: thegarumfactory.net

Recomandări: