Intoleranțele alimentare și rolul dietei în recuperarea fizică

  • Publicat:
  • Actualizat:
Intoleranțele alimentare și rolul dietei în recuperarea fizică

Sedentarismul poate fi o cauză frecventă a durerilor de spate, care pot deveni cronice, iar bolile autoimune pot să afecteze oasele și articulațiile, dacă stilul de viață al pacientului nu este îmbunătățit prin alimentație adaptată bolii și prin mișcare. Toate acestea scad calitatea vieții de zi cu zi a românilor care suferă de aceste boli.

Forumul Român de Diabet a prezentat în luna septembrie a acestui an rezultatele unui studiu care arată că majoritatea românilor din mediul urban consideră sedentarismul printre cei mai importanți factori de risc care favorizează apariția diabetului zaharat.

Românii declară că știu că trebuie să urmeze o dietă echilibrată, însă 45% dintre respondenți s-au declarat sedentari, iar 52% au admis că sunt obezi sau supraponderali. Cu toate că admit problema și recunosc riscurile, nu își schimbă stilul de viață și nu realizează că există o legătură între ceea ce mănâncă și problemele lor de sănătate, inclusiv durerile de spate care pot deveni cronice.

Oamenii de la ţară, care se mişcă mai mult şi petrec timp în aer liber, mai sănătoşi

Daniela Ene, fiziokinetoterapeut la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București, a prezentat în cadrul webinarului gratuit Teste de Bine rolul pe care îl are alimentația în abordarea terapeutică a bolilor care afectează sistemul osos și articulațiile.

Sedentarismul provoacă fibroză sau atrofierea unor întregi grupe musculare, iar lipsa funcţionalităţii muşchilor are implicaţii la nivelul articulaţiilor şi aşa apare artroza. Și aceasta, la rândul ei, atrage imobilitate din cauza durerii și avem un cerc vicios. Lipsa mișcării duce la declanşarea întregului proces degenerativ. Acesta este şi motivul pentru care oamenii de la ţară, care se mişcă mai mult şi petrec mai mult timp în aer liber, chiar şi în condiţii precare, sunt mai sănătoşi, a declarat Daniela Ene.

În cadrul Spitalului Clinic Sfânta Maria, fiziokinetoterapeutul Daniela Ene se ocupă și de recuperarea medicală a sportivilor amatori și de performanță. Ea detaliază beneficiile pe care o dietă antiinflamatorie le poate aduce în recuperarea medicală a sportivilor, dar chiar și a persoanelor care suferă de boli autoimune.

Rolul dietei este unul esențial pentru noi toți, dar mai ales pentru sportivii care își doresc performanță. Aceștia deseori trebuie să excludă alimentele la care au intoleranță si care pot provoca inflamații cronice, în procesul de recuperare și chiar de îmbunătățire a performanțelor sportive, a adăugat fiziokinetoterapeutul.

Renumitul tenismen Andrei Pavel a oferit detalii despre relevanța adaptării alimentației la nevoile organismului:

Sportivii au nevoie de o dietă echilibrată, care să fie conformă cu ceea ce organismul fiecăruia are nevoie. Testele actuale de diagnosticare, care arată care sunt intoleranțele și ce probleme ai la nivel intestinal, ajută sportivii care își doresc performanță să se poată baza pe organismul lor. În plus, din experiența mea pot să spun că le oferă mult mai multă energie și un somn liniștit.

Daniela Ene, fiziokinetoterapeut la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București
Urmărește CSID.ro pe Google News
Șunca: cât este de sănătoasă?
Șunca: cât este de sănătoasă?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”