Feta, savoarea salatelor de vară. Atenție la un ingredient artificial ce poate da dureri de stomac!

Brânza Feta este supranumită “aurul alb” al Greciei.
  • Publicat:
Feta, savoarea salatelor de vară. Atenție la un ingredient artificial ce poate da dureri de stomac!
Foto Shutterstock

Vara, pe căldură, o salată cu legume aromate este binevenită. Dacă mai are și o felie de brânză, ulei de măsline, condimente pe plac, cu atât mai bine. Ei bine, cine a fost în vacanță măcar o dată în Grecia s-a bucurat clar de o salată grecească și cel mai probabil s-a îndrăgostit de celebra brânză feta. Și la întoarcerea în România, s-a bucurat să o regăsească pe rafturile din supermarketuri. Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte Asociația Pro Consumatori (APC) explică cum să alegeți corect brânza feta.

 

Anul trecut, Asociația Pro Consumatori (APC) a desfășurat un studiu de piață privind 10 mărci de brânza Feta ce se comercializează în supermarketuri din România. 3 din cele 10 mărci analizate conțineau aditivul E 509 denumit și clorură de calciu. Confom informațiilor oferite de experții APC, clorura de calciu se obține din calcar, prin reacție cu acidul clorhidric sau ca produs secundar la obținerea sodei. Cea mai largă utilizare, în ultimii și viitorii ani, a clorurii de calciu vizează prevenirea formării gheții și îndepărtarea acesteia de pe șosele

De ce brânza Feta este atât de apreciată?

“Brânza Feta, produs cu denumire de origine protejată (DOP), considerată aurul alb al Greciei, este o „brânză telemea” al cărei gust însoțit de arome distincte diferă în funcție de zona în care este produsă, lucru datorat faptului că oile și caprele se hrănesc cu diferite specii de floră specifice zonelor respective, fapt care face ca laptele recoltat să aibă caracteristici organoleptice diferite.” a explicat conf. Dr. Costel Stanciu.

De ce să evitați produsele cu clorură de calciu?

”Le recomand consumatorilor să achiziționeze brânză Feta DOP în saramură (își păstrează gustul și aroma inițială pe întreaga perioadă de valabilitate), fără clorură de calciu în compoziția acesteia, deoarece folosirea acestui aditiv alimentar nu este specific rețetei tradiționale transmisă din generație în generație, de mii de ani.

Clorura de calciu se folosește ca potențiator de arome, agent de întărire și acidifiant. Acumularea (clorurii) de calciu în organism (hipercalcemie) determină o serie de reacții, printre care: gust calcaros în gură, dureri de stomac, bufeuri, greață și vărsături, lipsa apetitului, sete extremă, dureri osoase, aritmie, pietre la rinichi.

 

Totodată, brânza Feta DOP trebuie să aibă o consistență semitare, să fie onctuoasă, uniform legată, să se rupă ușor, fără a fi sfărâmicioasă (acest defect se datorează folosirii unui lapte cu aciditate peste limitele admise, mai mare de 19 la laptele de capră și de peste 24 la laptele de oaie, respectiv a unui lapte care nu a fost proaspăt) a mai declarat președinte Asociația Pro Consumatori.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”