Dovleacul: beneficii pentru sănătate

Dovleacul este o sursă excelentă de fibre care sprijină sănătatea digestiei. De asemenea, acestea absorb carbohidrații.
  • Publicat:
Dovleacul: beneficii pentru sănătate
Foto: pexels

În luna octombrie vedeta sezonul este dovleacul și, pe bună dreptate! Îl întâlnim în deserturi, băuturi și multe alte preparate și bine ar fi să nu îi spunem pas pentru că vine la pachet cu numeroase beneficii pentru sănătate.

Profilul nutrițional al dovleacului arată cam așa. 245g de dovleac fără sare conțin:

  • 49 calorii
  • 2 grame proteină
  • 12 grame carbohidrați
  • 3 grame fibre
  • 6 grame zahăr

Mai luăm în calcul si 706 micrograme de vitamina A, adică peste 100% din necesarul zilnic recomandat.

Dovleacul: beneficii

Sprijină sănătatea digestiei

Dovleacul este o sursă excelentă de fibre care sprijină sănătatea digestiei. De asemenea, acestea absorb carbohidrații, inclusiv zahărul natural, motiv pentru care nu te confrunți cu o glicemie scăzută sau crescută, arată o cercetare publicată în jurnalul Nutrients. În plus, bonus, dovleacul este 90% apă, aspect ideal pentru digestie.

Reduce riscul de cancer

Datorită conținutului de vitamina A și C, fier și alți nutrienți, dovleacul este un scut împotriva celulelor canceroase. Astfel, el scade riscul de cancer de prostată, de sân sau de colon.

Ține glicemia sub control

Conținutul caloric al dovleacului este destul de scăzut, iar din acest motiv ții la distanță diabetul de tip 2. De asemenea, datorită conținutului de fibre se ține sub control greutatea, care poate reprezenta un risc pentru diabet.

Îmbunătățește imunitatea

Vitamina C este excelentă pentru imunitate, iar dovleacul o conține din plin. Aceasta stimulează producția și îmbunătățirea funcției celulelor albe, care ne protejează organismul de patogeni și crește nivelul de anticorpi deja existenți.

Dovleacul îmbunătățește sănătatea ochilor

Dovleacul conține carotenoizi care se transformă ulterior în vitamina A, o vitamină esențială pentru sănătatea pielii și ochilor. Să nu uităm că deficitul de vitamina A este principala cauză a orbirii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân