Colesterolul – de ce este vital? Explică dr. Ruxandra Constantina

Colesterolul participă inclusiv la sinteza hormonilor sexuali (testosteron, estrogen, progesteron) și a cortizolului.
17.05.2021 | Mădălina Drăgoi
Colesterolul – de ce este vital? Explică dr. Ruxandra Constantina
dr Ruxandra Constantina, foto arhivă

Auzim des vorbindu-se despre colesterol. De multe ori nu în discuții tocmai plăcute- colesterolul rău crescut fiind un semn ce poate anunța diverse probleme de sănătate precum ateroscleroză și apoi chiar la infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Și totuși, colesterolul are un rol deosebit de important în buna funcționare a organismului și în menținerea vieții organismului. Ne explică pe larg dr Ruxandra Constantina, medic specialist medicina familie, cu specializări în apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanță, iridologie.

 

 CSÎD: Ce este colesterolul?

Dr. Ruxandra Constantina: Colesterolul este o substanță grasă simplă, indispensabil organismului, care îndeplinește în organism multe funcții importante. Colesterolul sanguin provine dintr-o sursa exogenă (25% este sintetizat de ficat pornind de la alimentele introduse în tubul digestiv) și o sursă endogenă  (75% este sintetizat la nivelul ficatului).

De ce colesterolul are rol vital?

CSÎD: Ce rol joacă colesterolul în organism?

Dr. Ruxandra Constantina: Colesterolul are roluri multiple în organism, unele indispensabile vieții: participă la formarea bilei, ce ajută la emulsionarea și digestia grăsimilor; intră în structura membranelor celulare; favorizează sinapsele neuronale; ajută la sinteza și transportul vitaminelor liposolubile- A, D, E, K; participă la sinteza hormonilor sexuali (testosteron, estrogen, progesteron) și a cortizolului.

Cum se clasifică colesterolul?

CSÎD: Câte tipuri de colesterol sunt?

Dr. Ruxandra Constantina: Colesterolul este de un singur fel, în sânge el circulă legat de proteine – numite lipoproteine. Deci există colesterol legat de lipoproteine de densitate joasă (LDL) sau colesterolul “rău”, deoarece transportă colesterolul de la ficat în organism,  îl depune la nivelul vaselor și poate produce plăcile aterom cu consecințe nefaste (boli de inimă, AVC, infarct, tulburări circulație periferică); și colesterol legat de lipoproteine de densitate crescută (HDL), sau colesterolul “bun”, care transportă colesterolul din fluxul sanguin înapoi la ficat, unde este metabolizat și eliminat, deci acționează benefic.