Indigestia – ce alimente şi obiceiuri o declanşează? Explică dr. Ruxandra Constantina

Indigestia poate apărea atât din cauza unor alimente, cât şi a unor obiceiuri alimentare - mâncatul repede sau fumatul. Indigestia apare şi din cauza unor boli.
  • Publicat:
Indigestia - ce alimente şi obiceiuri o declanşează? Explică dr. Ruxandra Constantina
Indigestia - ce alimente şi obiceiuri o declanşează? Explică dr Ruxandra Constantina , foto arhivă

Dispepsie – adică indigestia determină disconfort în regiunea abdominală superioară. Se poate manifesta prin balonare, eructaţie şi greaţă. Indigestia apare cel mai adesea în timpul sau imediat după masă şi este o asociere de simptome digestive, adesea confundată cu arsurile la stomac. Simptomele indigestiei variază ca intensitate de la un individ la altul. Am stat de vorbă despre cum putem evita indigestia cu dr. Ruxandra Constantina, medic specialist medicină de familie, medicină generală, apifitoterapie.


CSÎD: Din ce cauză apare indigestia?

Dr. Ruxandra Constantina: Indigestia poate fi cauzată de obiceiurile noastre alimentare, caz în care este vorba de o indigestie funcţională – mâncăm mult, repede, nu mestecăm bine alimentele. Sau mâncăm alimente greu digerabile, bem apă sau băuturi carbogazoase în timpul mesei.

CSÎD: Există şi afecţiuni medicale ce pot da indigestie?

Dr. Ruxandra Constantina: Indigestia poate fi provocată şi de unele afecţiuni medicale (gastrită, ulcer, litiază biliară, constipaţie, anxietate).

Fast-foodul, produsele de patiserie, fumatul – cauzele indigestiei

CSÎD: Ce alimente pot provoca indigestie?

Dr. Ruxandra Constantina: Indigestia poate fi declanşată de consumul (ocazional sau permanent) de alimente grase, prăjite sau picante, de alimente fast-food, de produse de patiserie din comerţ sau de consumul de băuturi carbogazoase, cafea, alcool, ciocolată. Fumatul este un factor favorizant.

Reguli pentru combinarea corectă a alimentelor

CSÎD: Ce combinaţii între diverse grupe de alimente sunt mai greu de digerat?

Dr. Ruxandra Constantina: În general este bine să combinăm proteina animală (din carne, ouă, peşte, lactate) doar cu salate verzi, murături în saramură sau cu legume fierte ori crude.
Nu le combinăm cu cartofi, cereale, orez, paste sau porumb. Acestea din urmă pot fi combinate tot cu legume şi verdeţuri.
Nu se combină proteina animală (din carne, peşte, ouă, branză) cu grăsimi saturate sau hidrogenate (unt, untură, maioneză, smântână, margarină), iar alimentele de origine animală nu se prăjesc.
Este de evitat combinaţia de proteine: carne cu bacon, omleta cu brânză/carne.
Trebuie să fim atenţi la tot ce înseamnă aluaturi congelate (pizza, foi plăcintă) sau produse de patiserie, care înseamnă făină albă+ulei vegetal hidrogenat+zahăr.
Nu trebuie consumată apă sau sucuri în timpul mesei deoarece diluează sucurile gastrice şi încetinesc digestia.
Fructele se servesc ca gustare, la distanţă de mese, nu în timpul mesei sau imediat după masă. Singura excepţie este reprezentată de papaya şi ananas care, consumate imediat după masă, îmbunătăţesc digestia graţie enzimelor pe care le conţin.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân