Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Cele mai

APLICAȚII

Calculează câte calorii poţi consuma zilnic fără să te îngraşi, află greutatea ideală, verifică în calculatorul nutrițional nutrienţii și caloriile din meniul tău sau vezi informaţiile nutriţionale din alimentele preferate.

Cum ne influenţează gustul şi mirosul modul de a mânca

Gustul şi mirosul  influenţează în mod hotărâtor plăcerea de a mânca. Cu toate că se spune că are gust bun, simţul gustului este mai puţin important decât cel olfactiv. Omul poate percepe doar patru gusturi, dar poate diferenţia peste 10.000 de mirosuri.

Simţul gustului

Recunoaşte substanţe chimice organice şi anorganice, care la mestecare se dizolvă în salivă. Putem diferenţia gusturile dulce, acru, sărat şi amar.

Psihologia simţului gustativ

Suprafaţa limbii are numeroase protuberenţe (papile). Papilele filiforme, mai subţiri, servesc simtului tactil. Pe pereţii laterali ai papilelor mai mari se află aproximativ 4000 de muguri gustativi. Ei conţin celule senzoriale care recunosc cele patru tipuri de gusturi. Acestea sunt percepute cu intensitate aproximativ egală pe întreaga limbă. Substanţele gustative ajung împreună cu lichidul salivei, printr-un por, în mugurele gustativ.

De aceea, durează un anumit timp până când gustul se formează pe de-a întregul. În mugurii gustativi se află aproximativ  50 de celule receptoare, pe ale căror peri receptori se află receptorii gustativi.

După stimulare au loc modificări ale potenţialului membranei în celulele senzoriale. Ca urmare, acestea emit un semnal clinic, care este preluat de de către terminaţiile nervoase aflate în apropierea diferiţilor nervi din creier şi transmis mai departe către creier.

Recunoaşterea gustului este realizată pentru gustul acru prin acizii organici şi anorganici (receptor sensibil la acizi) pentru gustul sărat prin săruri (canalul ionic), pentru dulce prin zahăr şi îndulcitori sintetici (receptor).

În funcţie de amestecul substanţelor gustative ia naştere un profil gustativ tipic. Acesta este transmis către creier sub forma unui model de excitaţie în fibrele nervoase. Sensibilitatea receptorilor este diferită. Astfel, îndulcitorul zaharină este de 450 de ori mai puternic decât glucoza.

Simţul olfactiv

În lumea animală, aceasta are sarcina de a găsi parteneri de de împerechere aflaţi la mare distanţă (fluturi), de a găsi prada (lupi), de a avertiza în caz de pericol şi de a recunoaşte hrana. 

În timpul mestecării, substanţele volatile pătrund din faringe în cavitatea  nazală. În partea superioară a nasului se afla mucoasa olfativă. Simţul olfactiv este mult mai important decât cel gustativ pentru recunoaşterea şi savurarea unui aliment. 

Dacă nasul este astupat, mâncarea pare să nu mai aibă niciun gust. Senzaţiile olfactive primesc în creier o conotaţie  emoţională. Poate declanşa  senzaţii plăcute ( apetit) sau de dezgust (senzaţie de vomă).

Fiziologia simţului olfactiv

Mucoasa olfactivă conţine celule olfactive ai căror peri senzoriali se află în cavitatea umplută cu aer. Pe ei se află receptorii olfactivi. Este vorba despre corpi de albumină cu construcţie specială, pe care se pot aşeza molecule volatile. Proteinele membranare alăturate cunosc  modificări de  conformaţie, iar substanţa de semnalizare ciclo AMP este produsă în cantităţi mai mari. Acest lucru duce la deschiderea  canalelor ionice şi provoacă astfel  o modificare şi excitaţie a potenţialului transmembranar. Aceasta este transmisă spre creier prin nervul olfactiv.

Recunoaşterea olfactivă

Se estimează că există peste 100 de receptori olfactivi diferiţi. Prin conectarea încrucişată a celulelor se nasc modele specifice de recunoaştere pentru mirosurile amestecate (mâncăruri, parfumuri etc). Multe feluri de mâncare pot fi recunoscute cu uşurinţă după mirosul lor tipic (miroase a…). Este aproape imposibil să descrii mirosurile necunoscute în cuvinte. În fiziologie se disting 6 clase de mirosuri.

Perioada în care te obişnuieşti cu un miros este scurtă (adaptare). Dacă simţul olfactiv slăbeşte odată cu vârsta sau dacă dispare cu totul prin ruperea nervilor olfactivi din zona din spate a nasului, în urma unui accident, atunci mâncarea va avea mereu acelaşi gust.

Va fi percepută mereu cu prea sărată, lipsită de gust sau prea dulce. În general, femeile au un simţ olfactiv  mai dezvoltat decât bărbaţii. Sensibilitatea olfactivă poate creşte în timpul menstruaţiei cu factorul 100 sau mai mult. În timpul sarcinii, mirosurile cotidiene pot provoca greaţă şi senzaţia de vomă. Fumatul diminuează sensibilitatea olfactivă şi gustativă.

Alte simţuri

Atunci când ne bucurăm că vom lua masa, când avem apetit şi când savurăm o mâncare, intră în joc aproape toate simţurile noastre. Trebuie observat că gustul şi mirosul nu sunt întotdeauna cele mai importante. O mâncare bine mirositoare va fi refuzată, dacă arată scârbos.

 

 

Sursa: Atlasul de nutriţie, autori Gaby Schwenk - Hauber şi Michael Schwenk, editura RAO.

 



Citește și:
Alimentele fast-food te lasă fără miros?
Bolile au...miros?
Prosoape care miros urât? Vezi cum te ajută bicarbonatul să le împrospătezi!
Exclusiv Online - 17.10.2017
Taguri: gust, miros, placere
Citește pe descopera.ro
MOR mult mai PUŢINI de coronavirus decât s-a spus iniţial - cel mai amplu studiu de până acum MOR mult mai PUŢINI de coronavirus decât s-a spus iniţial - cel mai...
De ce SUEDIA nu a închis şcolile şi restaurantele în contextul COVID-19 De ce SUEDIA nu a închis şcolile şi restaurantele în contextul COVID-19
Berbec Berbec 21 martie - 20 aprilie

Luna aprilie este favorabilă întâlnirilor, discuţiilor de afaceri şi chiar schimbărilor, dacă le aveţi în plan. În cazul în care aveţi temeri legate de un examen, de orice natură ar fi acesta...citește mai departe

×

 
×

CALCULATOR NUTRIŢIONAL
Află câte calorii conţine masa ta de astăzi!

Caută în lista de alimente »
Gandul.ro
Andreea Marin, în lacrimi la GÂNDUL LIVE: Noi nu dormim de 10 zile, stăm în casă cu copiii, dar nu avem timp să vorbim cu ei, deoarece suntem MEREU pe telefoane! SMS la 8825 pentru DONAȚII Andreea Marin, în lacrimi la GÂNDUL LIVE:...
ULTIMA CINĂ. A murit într-un spital, conectată...
TRATAMENTUL pentru coronavirus care i-a...
ApropoTv.ro
Yoga şi meditaţie pentru a face faţă anxietăţii coronavirusului Yoga şi meditaţie pentru a face faţă...
Cumpărături „esenţiale” în timpul...
Reclamele adaptate perioadei de coronavirus
Go4it.ro
Aplicaţiile care nu trebuie să lipsească de pe niciun telefon în 2020! Merg şi pe iOS şi pe Android şi îţi pot salva mult timp Aplicaţiile care nu trebuie să lipsească...
Cum să îţi plăteşti facturile de la...
Dr. Ian Lipkin, EXPERT în epidemii la nivel...
ProMotor.ro
Vrei să pari bogat dar ai un buget limitat? Acestea sunt mașinile cu care mergi la sigur! Vrei să pari bogat dar ai un buget limitat?...
Acest șofer i-a lăsat MASCA pe polițiști....
Este OFICIAL! Vestea de ultimă oră de...
Descopera.ro
O nouă METODĂ de avertizare privind TRANSMITEREA coronavirusului, detectată de cercetători olandezi O nouă METODĂ de avertizare privind TRANSMITEREA...
MOR mult mai PUŢINI de coronavirus decât...
PARODIA momentului despre CORONAVIRUS -...
ULTIMA ORĂ
"China a ascuns numărul real de morţi şi de infectaţi cu coronavirus". Raport al serviciilor de informaţii americane

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .