5 Mituri despre alimentele congelate

Susan Bowerman, dietetician autorizat de Academy of Nutrition and Dietetics (SUA) ne prezintă şi explică câteva mituri comune şi adevăruri despre alimentele congelate.
  • Publicat:
5 Mituri despre alimentele congelate

Susan Bowerman ne prezintă şi explică câteva mituri comune şi adevăruri despre alimentele congelate. Bowerman este dietetician autorizat, deţine două atestate din partea Academy of Nutrition and Dietetics (SUA) ca specialist autorizat în alimentaţia în sport şi specialist autorizat în managementul obezităţii şi scăderea în greutate. Susan Bowerman este şi senior director of Worldwide Nutrition Education and Training în cadrul Herbalife Nutrition şi unul dintre principalii autori ai blogului Discover Good Nutrition.

Cu toţii ne-am confruntat în ultimele luni cu provocări legate de cumpărarea produselor alimentare datorită obligaţiei de a sta izolaţi acasă sau a distanţării sociale impuse de autorităţi în urma pandemiei de COVID-19. Conform celor mai noi date, vânzările de alimente congelate au crescut cu 78,8% faţă de anul trecut, în condiţiile în care multe familii s-au orientat către disponibilitatea şi convenabilitatea acestor produse. Această creştere este atribuită proviziilor făcute recent de consumatori în urma pandemiei COVID-19.

În timp ce pentru multe persoane alimentaţia familiei rămâne o prioritate, în special în această perioadă, se pune întrebarea dacă alimentele congelate sunt la fel de nutritive precum alternativele “proaspete”. Răspunsul este că ambele sunt sănătoase şi cunoaşterea informaţiilor nutriţionale este una dintre cele mai bune metode de a vă asigura că pregătiţi mese sănătoase pentru familie.

Informaţiile nutriţionale de pe ambalaje vă permit să comparaţi diferite produse pentru a putea alege alimente nutritive potrivite. Puteţi ţine cont de factori precum caloriile, grăsimile, proteinele şi conţinutul de zahăr ale diferitelor mărci, ceea ce vă ajută să luaţi decizii mai bune. Poate fi dificil să înţelegeţi ce scrie pe eticheta produselor alimentare însă, dacă vă informaţi puţin despre termenii incluşi pe eticheta unui produs alimentar, veţi şti la ce trebuie să vă uitaţi.

Iată câteva mituri comune şi adevăruri despre alimentele congelate:

1. Mit: Proaspăt e mai bun decât congelat. Aceasta este o greşeală frecventă. Ceea ce nu înţeleg oamenii este faptul că alimentele congelate, cum ar fi fructele şi legumele, pot avea de fapt o valoare nutriţională mai mare decât alimentele proaspete. Aceste alimente sunt culese de obicei la maturitate şi apoi procesate foarte curând după recoltare, ceea ce ajută la păstrarea nutrienţilor. Produsele proaspete au o durată de viaţă mai scurtă din cauza timpului necesar pentru ambalare şi livrare, fără să mai vorbim de timpul cât stau în supermarket. Expunerea la aer, lumină şi apă în magazin poate, de asemenea, să ducă la pierderea anumitor vitamine din produsul proaspăt.

2. Mit: Toate alimentele congelate au conţinut ridicat de sodiu. Mai mulţi producători alimentari încearcă să scadă cantitatea de sodiu pentru a veni în întâmpinarea cererii din partea consumatorilor preocupaţi de sănătate. Citiţi cu atenţie eticheta înainte de a alege produsele. Când cumpăraţi legume congelate, alegeţi-le pe cele fără adaos de sare sau sosuri sărate.

3. Mit: Toate alimentele congelate au un grad ridicat de procesare. Acest lucru este posibil să fi fost adevărat în trecut, dar cu cât consumatorii sunt mai informaţi despre nutriţie, producătorii încep să iasă în faţă cu o ofertă de alimente mai puţin procesate şi mai aproape de starea lor naturală. Este mai uşor în prezent, de exemplu, să găsim mâncare congelată care conţine legume şi cereale integrale. Din nou, citirea şi înţelegerea etichetei vă va ajuta să faceţi alegerea corectă pentru voi şi familia voastră.

4. Mit: Nu este bine să se recongeleze produselor congelate. Să recunoaştem. Oricât încercăm să ne planificăm mesele, din cauza programului încărcat, planurile noastre se schimbă brusc, ceea ce înseamnă că este posibil să fim nevoiţi să punem carnea pe care am decongelat-o înapoi în frigider. Dacă decongelarea a avut loc în frigider şi nu la temperatura camerei – ceea ce nu este deloc recomandat – puteţi pune carnea înapoi în frigider. Decongelarea alimentelor la temperatura camerei permite multiplicarea rapidă a bacteriilor şi poate conduce la toxiinfecţii alimentare. Dar, cu toată sinceritatea, trebuie menţionat faptul că recongelarea poate compromite textura şi aroma alimentelor. Pentru rezultate mai bune, încercaţi să utilizaţi carnea recongelată în mâncăruri gătite la căldură umedă, cum ar fi supele şi tocăniţele.

5. Mit: Alimentele congelate expiră. Conform FoodSafety.gov alimentele păstrate în permanenţă la -18°C au o perioadă de valabilitate nelimitată. Dar multe congelatoare de acasă nu ating temperaturi atât de mici şi, de aceea, o perioadă mai realistă pentru păstrarea alimentelor congelate ar fi de 6-9 luni. Prin depozitarea alimentelor în ambalaje etanşe sau vidate şi sigilate, se elimină aerul din punga frigorifică astfel încât alimentele îşi păstrează calitatea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Vinetele - 7 beneficii pentru sănătate
Vinetele - 7 beneficii pentru sănătate
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”