Xantogranulom

Afectiune ce se manifesta printr-o serie de leziuni ale epidermei ce infiltreaza tesutul adipos(leziunile cutanate au aspect tumoral ). Se disting doua tipuri :

Xantogranulom juvenil ( nevo-endotelio-xantomul) – prezent la sugari si copii sub forma unor noduli rosii ce devin brun galbui la citeva luni , cu dimensiuni de 1-10 mm in diametru, localizate pe fata si scalp, rar pe corp radacina membrelor. Diagnosticarea se face prin biopsie cutanata. Tratamentul se aplica anomaliilor oculare.

Xantogranulom necrobiotic- afectiune cronica a adultului prezentindu-se sub forma de noduli bruni portocalii  cu localizare in jurul orbitelor, pe torace si la radacina membrelor. Afectiune este benigna ce se poate diagnostica prin biopsie cutanata completata de o analiza a proteinelor singelui ( poate releva existenta unui mielom multiplu ) . Xantogranulom necrobiotic poate fi indepartat pe cale chirurgicala ( exista riscul reaparitiei ), in cazul unui mielom multiplu tratamentul se face prin chimioterapie.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?