Trunchi cerebral

Parte a sistemului nervos intracranian (encefal) care face tranziţia între creier şi măduva spinării.

Trunchiul cerebral este unit în spate cu creierul mic prin pedunculii cerebeloşi. El este divizat în trei părţi: bulbul rahidian, protuberanţa inelară şi pedunculii cerebrali. Substanţa cenuşie centrală este fragmentată în nuclei, care constituie originea ultimilor zece nervi cranieni. Substanţa albă este reprezentată de fascicule lungi dintre care unii, ascendenţi, sunt senzitivi (căi ale sensibilităţii de suprafaţă şi ale sensibilităţii profunde), alţii, descendenţi, fiind motori (fascicul piramidal şi căi extrapiramidale). Trunchiul ce­rebral delimitează, împreună cu creierul mic, o cavitate umplută cu lichid cefalorahidian, cel de al 4-lea ventricul. Centrii respiratori vitali se situează la nivelul său.

Ca si afectiune trunchiul cerebral poate fi sediul trauma­tismelor, tumorilor sau al inflamaţiilor de origine degene­rativă, infecţioasă sau vasculară.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Mirela Gruia

Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.

citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Atașamentul sigur: pastila de psiho