Timpan (membrană timpanică)

[membrana timpanica]

Membrană fibroasă, transparentă, care separă conductul auditiv extrem, de căsuţa timpanului (cavitatea urechii medii care conţine oscioarele) şi transmite vibraţiile sonore oscioarelor.

Timpanul se examinează cu uşurinţă prin otoscopie ( cu ajutorul unui specul, mic instrument în formă de pâlnie dotat cu un sistem de iluminare). Inroşire, bombare, perforaţie rezultă de cele mai multe ori dintr-o otită. Uneori poate fi depistat un colesteatom (tumoră benignă). Timpanometria (studiul variaţiilor presiunii căsuţei timpanului) permite să se diagnosticheze o fractură sau o luxaţie a oscioarelor, ori o otită seroasă.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Dr. Mihaela Chivu: soluții pentru bruxism