Stimulator cardiac

Aparat electric implantat în corp, care furnizează miocardului (muşchiului inimii) impulsuri electrice regulate. SlNONIM: pacemuker, stimu­lator artificial.

Un stimulator cardiac este constituit dintr-o pilă (baterie), care generează impulsuri, şi dintr-un circuit electronic, ce permite emisia şi controlul. Aceste impulsuri sunt transmise miocarului prin intermediul unui fir conductor sau a unei sonde de antrenare care este introdusă pe cale venoasă până în cavităţile cardiace drepte. Cutia stimulatorului este pozitionata între pielea toracelui şi muşchiul mare pectoral.

Utilizarea pilelor cu litiu şi a miniaturizării circuitelor electronice permite ca un stimulator să funcţioneze mai mulţi ani.

Stimulatorul cardiac este indicat în orice caz de slăbire a căilor de conducere electrică naturale ale inimii. Tulburările conducţiei cardiace responsabile de stări de rău şi de sincope necesită stimulatoare care funcţioneză la cerere (stimulare sentinelă) care nu furnizează un impuls decât în caz de deficienţă a ritmului cardiac spontan.

Purtatul unui stimulator cardiac nece­sită o urmărire medicală de către un specialist de două ori pe an. Riscul electric rezidă în consumarea pilei( sursa de curent), inlocuirea acesteia se face printr-o reintervenţii chirurgicale minime. Riscul electronic trebuie să fie ocolit prin evitarea apro­pierii de orice sursă de camp electromagnetic puternic care ar putea crea interferenţe.

Riscul mecanic există atunci când are loc o punere sub presiune a sistemului sondă-cutiuţă prin traumatism sau prin mişcare de extensie extremă a membrelor superi­oare.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal