Shy-Drager (boală a lui)

[boala Shy-Drager]

Afecţiune degenerativă rara a sistemului nervos central, caracterizată prin asocierea unor tulburări neurovegetative şi extrapiramidale, de cauza necunoscuta

Boala lui Shy-Drager afecteaza subiecţii în vârstă de aproximativ 60 ani, mai frecventa bărbaţii decât femeile.

Boala începe treptat: hipotensiune ortostatică (la ridi­care şi la poziţia în picioare), care este de obicei prima manifestare; ea este importantă, putând sta la baza sinco­pelor. Sindromul extrapiramidal (sindromul parkinsonian) survine în general mai târziu şi poate rămâne pe al doilea plan.

Pot să se asocieze un sindrom cerebelos (instabilitate la mers, discretă incoordonare motorie), un sindrom pseudobulbar (dificultăţi la vorbit şi deglutiţie) o paralizie oculomotorie.

Această boală evoluează pe mai mulţi ani si poate duce la aparitia unor complicaţii grave: pneumopatie de deglutiţie, falsă rută alimentară. Diagnosticul se bazează pe examenul clinic, nici un examen complementar nu dă posibilitatea să fie confirmat cu precizie.

Medicamentele antiparkinsoniene (levodopa, în principal) pot avea o anume eficacitate, dar efectul lor hipotensor agravează hipotensiunea ortostatică pre­existentă şi împiedică prescrierea lor în doze puternice. Tratamentul hipotensiunii ortostatice face apel la mijloacele fizice (purtatul de ciorapi de varice) şi la mijloace medica­mentoase (administrarea unui vasoconstrictor şi a unui corticosteroid).

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica