Schonlein-Henoch (sindrom al lui)

[sindromul Schonlein-Henoch]

Afecţiune caracterizată printr-o afectare a vaselor mici (vascularită) şi prin manifestări cutanate, digestive şi articulare. Sinonim: purpura reumatoidă.

Acest sindrom, denumit fie boala/sindromul lui Schonlein, afectează mai ales copiii cu cea mai mare frecvenţă între 4 şi 7 ani cat şi adulţii tineri.

Boala se manifestă printr-o purpură, erupţie de pete purpurii (peteşii, echimoze) uşor în relief, amplasate de preferinţă pe membrele inferioare. Membrele superioare şi faţa sunt foarte rar afectate.  Erupţia poate fi însoţită de dureri articulare şi de tulburări diges­tive, iar evoluţia se face în pusee.

Gravitatea bolii ţine de riscul de compli­caţii digestive (invaginare intestinală acută -replierea unei porţiuni de intestin), ori de complicaţii renale.

Formele benigne nu necesită un tratament particular. Majoritatea copiilor şi a adulţilor tineri se vindecă în câteva săptămâni sau în câteva luni, pot surveni recidive în lunile şi în anii care urmează primei manifestări a bolii.

In caz de complicatii renale severe (confirmată printr-o biopsie a rinichiului) se poate recurge la corticosteroizi sau la imunosupresoare. Insuficienţa renală necesită un tra­tament prin dializă, în anumite cazuri o grefă de rinichi.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Cel mai nou articol Video: