Schonlein-Henoch (sindrom al lui)

[sindromul Schonlein-Henoch]

Afecţiune caracterizată printr-o afectare a vaselor mici (vascularită) şi prin manifestări cutanate, digestive şi articulare. Sinonim: purpura reumatoidă.

Acest sindrom, denumit fie boala/sindromul lui Schonlein, afectează mai ales copiii cu cea mai mare frecvenţă între 4 şi 7 ani cat şi adulţii tineri.

Boala se manifestă printr-o purpură, erupţie de pete purpurii (peteşii, echimoze) uşor în relief, amplasate de preferinţă pe membrele inferioare. Membrele superioare şi faţa sunt foarte rar afectate.  Erupţia poate fi însoţită de dureri articulare şi de tulburări diges­tive, iar evoluţia se face în pusee.

Gravitatea bolii ţine de riscul de compli­caţii digestive (invaginare intestinală acută -replierea unei porţiuni de intestin), ori de complicaţii renale.

Formele benigne nu necesită un tratament particular. Majoritatea copiilor şi a adulţilor tineri se vindecă în câteva săptămâni sau în câteva luni, pot surveni recidive în lunile şi în anii care urmează primei manifestări a bolii.

In caz de complicatii renale severe (confirmată printr-o biopsie a rinichiului) se poate recurge la corticosteroizi sau la imunosupresoare. Insuficienţa renală necesită un tra­tament prin dializă, în anumite cazuri o grefă de rinichi.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Îmbunătățirea vieții sexuale prin sport. Cum ne ajută exercițiile kegel?