Rubeolă

Boală eruptivă contagioasă provocată de un virus cu A.R.N. din genul Rubivirusurilor (familia Togaviridae) afecteaza mai ales copiii şi adolescenţii.

Virusul rubeolei trăieşte exclusiv în organismul uman si intra în organism pe căile respi­ratorii. Boala este foarte contagioasă în timpul primelor zile care preced apariţia semnelor şi în timpul duratei acestora. Rubeolă nu poate surveni şi a doua oară, infecţia cu virus conferind o imunitate completă şi durabilă.

Simptome de rubeolă

Incubaţia este asimptomatica si durează aproximativ două săptămâni, declanşarea bolii este de circa 2 zile si poate sa duca la o febră uşoară şi o umflare a ganglionilor limfatici ai gâtului sau poate sa fie nesisizabila.

Erupţia cutanată sub forma de  mici pete roz uşor ridicate (maculopapuloasă) ce urmeaza declansarii bolii ( asociata uneori cu o uşoară angină)  apare pe fata si apoi se extinde pe tot corpul, pielea poate devenii in intregime rosie (aspect scarlatiniform ), semne dispar după 3 zile . Absenţa erupţiei cutanate este o forma atipica de rubeola.

La adolescent sau la adult  rubeolă poate fi mai gravă decât la copil şi poate conduce la dureri de cap, febră şi o poliartrită (inflamaţii ale mai multor articulaţii), regresând în circa 10 zile.  O meningoencefalită sau o purpură trombopenică (afec­ţiune caracterizată prin apariţia de hematoame punctiforme)sunt de asemenea posibile.

Nu există un tratament al bolii, se pot admi­nistra medicamente în caz de febră. Prevenirea constă în vaccinare, el fiind asociat cu cel al rujeolei şi al oreionului (vaccinul R.O.R.) şi este administrat pe la vârsta de 15 luni. El mai este preconizat pentru imunizarea adolescenţilor neimunizaţi prin boală.

Rubeola în sarcină

La femeia gravidă neimunizată, o rubeolă care survine în primele patru luni ale sarcinii poate sta la originea malformaţiilor congenitale sau a unei fetopatii evolutive. Aceasta conduce la infecţia organelor deja formate, infecţie difuză şi masivă care persistă şi după naştere. Dacă fetopatia poate regresa, nu tot aşa stau lucrurile cu malformaţiile care, din nefericire, sunt definitive.

Fătul este contaminat prin intermediul trofoblastului, apoi al placentei. Malformaţiile privesc ochii (cataractă, microftalmie), sistemul auditiv (surditate), sistemul cardiorespirator (persistenţă a canalului arterial, stenoză pulmonară) sau sistemul nervos (microcefalie, întârziere mintală). Aceste anomalii nu sunt decelate întotdeauna la naştere şi pot deci să se manifeste după naştere, ceea ce justifică o supraveghere în timpul primilor ani de viaţă.

Rubeolă evolutivă conduce la o întârziere a creşterii intra­uterine, cu greutate mică la naştere şi dificultăţi de dez­voltare ulterioară, sau o afectare poliviscerală. O rubeolă diagnosticată în primul trimestru de sarcină permite să se aibă în vedere un avort terapeutic dacă lucrul acesta e pus în evidenţă (puncţie de sânge fetal).

La toate femeile gravide neimunizate trebuie să fie efectuată testarea lunara în primele 4 luni de sarcină cu privire la  prezenta unei infecţii cu virusul rubeolei (testare prin reacţie serologică). Se poate realiza o imunizare pasivă (injectarea intra­musculară de imunoglobuline) la femeia gravidă neimuni­zată care a fost în contact cu o persoană atinsă de rubeolă, aceasta fiind eficace in interval de 48 de ore de la infectare .

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă