Rotula

Os de formă triunghiulară care participă la constituirea scheletului părţii anterioare a genunchiului şi permite mişcările de flexie-extensie ale articulaţiei acestuia.

Rotula este un os de suprafaţă palpabil sub piele, situat  între tendonul cvadricepsului (în partea de sus ) care o menţine pe loc şi tendonul rotulian (în partea de jos) care o leagă de tibie.  Rotula se articulează în spate cu extremitatea inferioară a femurului (trohleea) pentru a forma articulaţia femuropatelară.

Sindromul femuropatelar frecvent este un semn al afectarii cartilaginoase a rotulei. Genunchiul devine dureros mai ales în cazul flexiei prelungite şi în cursul coborârii scărilor. Tratamentul constă de cele mai multe ori în reeducare.

Fracturile rotulei sunt frecvente la adult mai ales urmare a unui şoc direct, genunchiul devine dureros şi umflat din cauza hemartrozei (efuziune sangvină în arti­culaţie). Dacă cele două fragmente osoase nu sunt depla­sate este suficientă o imobilizare gipsată , în caz contrar se impune o osteosinteză (în general un serclaj). Imobili­zarea durează 6 săptămâni în timpul cărora pacientul poate merge ajutându-se de cârje (genunchiul este imobilizat in extensie). Principalele sechele ale unei fracturi de rotulă sunt artroza şi sindromul femuropatelar.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica