Reumatism articular acut (boala lui Bouillaud)

[boala Bouillaud]

Boală infla­matorie provocată de acţiunea toxinelor unui streptococ care provoacă o inflamaţie a articulaţiilor mari şi a inimii.

Reumatismul articular acut se observă la copiii între 4 şi 15 ani. El survine întotdeauna după o angină cu streptococ de grup A netratată cu antibiotice.

Reumatismul articular acut survine la 2 până la 3 săptămâni după apariţia unei angine de cele mai multe ori nediagnosticată şi netratată. Este caracterizat printr-o poliartrită (reumatism care atinge mai multe articulaţii) şi printr-o febră ridicată. Articulaţiile afectate sunt genunchii, coatele, ascestea sunt dureroase, calde şi mărite în volum. O cardită reumatismală survine în 75% din cazuri în cursul primei săptămâni. Aceasta ia forma unei inflamaţii a pericardului, miocardului şi endocardului (valve), si poate antrena formarea de ţesut cicatriceal responsabil in timp de o stenoză sau de o insuficienţă val­vulară, mitrală sau mai rar aortică.

Aceste artrite sunt caracterizate prin aspectul lor trecător şi schimbător , regresează fără a lăsa sechele. Semnele cutanate ca pete uşor înălţate sau nodozităţile lui Meynet (noduli subcutanaţi care apar în zona articulaţiilor afectate ) sunt posibile, dar rare.

Complicatii pot survenii la mult timp după instalarea bolii, intervine o debilitate hemodinamică cu insuficienţă cardiacă, sau uneori o migrarea a germenilor (cu ocazia unei infecţii) pe valvulele inimii ce conduce la o endocardită şi uneori reluarea puseului reumatismal.

Tratamentul necesită repaus la pat, o antibioterapie prelungită şi o corticoterapie. Prevenirea recidivelor se realizează prin administrarea de antibiotice la intervale regulate (o injecţie pe lună) timp de cel puţin 5 ani.

Prevenirea reumatismului articular acut constă în administrarea de antibiotice oricărui subiect tânăr care are o angină eritematoasă.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica