Retina

Membrană care acopera faţa internă a ochiu­lui conţinând celulele ce permit captarea semnalului luminos.

Retina este o membrană subţire şi transparentă a cărei faţă posterioară se află în contact cu coroida, prin inter­mediul epiteliului pigmentar, iar faţa anterioară cu corpul vitros. Vascularizarea retinei este asigurată de către artera centrală a retinei care pătrunde în globul ocular prin papilă (locul de plecare al nervului optic).

Retina este constituită din mai multe tipuri de celule dispuse în trei straturi suprapuse : celulele fotoreceptoare (conuri şi bastonaşe), celulele bipolare şi celulele ganglionare.

Explorarea retinei se face prin examinarea fundului de ochi, asociată sau nu cu dilataţia pupilară. Examene complementare permit să se studieze funcţionarea retinei (electroretinografie, electrooculografie) sau structura sa (angiografie oculară).

Bolile retinei pot avea diferite origini. Dezlipirea de retină este relativ frecventă, mai ales in cazul unei miopii sau la subiecţii vârstnici pentru care există ante­cedente familiale.

Bolile degenerative ale retinei, adesea ereditare, afectează îndeosebi celulele fotoreceptoare şi/sau epiteliul pigmentar (retinopatie pigmentară, degenerescenţă tapetoretiniană).

Bolile inflamatorii ale retinei sunt rare si sunt provo­cate de inflamaţia coroidei (ex. corioretinită cauzată de toxoplasme).

Bolile vasculare ale retinei sunt ocluziile arteriale sau venoase provocate de oprirea circulaţiei sângelui în artera centrală sau în vena centrală a retinei. Microcirculaţia poate fi afectată în cursul diabetului sau al hiper­tensiunii arteriale.

Tumorile retinei sunt dominate de retinoblastom (tumoră malignă), care afectează copiii foarte mici.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal