Respiratia

Ansamblu al funcţiilor care asigură schim­burile de oxigen şi de dioxid de carbon între atmosferă şi celulele organismului.

Plămânii sunt cei care permit globulelor roşii din sânge să recupereze oxigenul din aer. Respiraţia pulmonară se află sub controlul centrilor respiratori situaţi în creier si nu necesita o actiune conştienta pentru a inspira şi expira aerul insa amplitudinea şi ritmul respiraţiei pot fi modificate sub controlul voinţei.

Respiraţia se desfăşoară în mai mulţi timpi.

Oxigenul din aerul inspirat pătrunde în alveolele pulmonare (venti­laţie), apoi difuzează în vasele sangvine care le înconjoară (hematoză). Sângele îmbogăţit în oxigen este trans­portat de la plămâni spre partea stângă a inimii şi apoi in organism unde furnizează oxigenul său celulelor unde are loc „ respiraţia celulară”

Celulele utilizeaza oxigenul adus de sânge pentru a furniza prin oxidare energia necesară lor, proces in urma caruia se produc deşeuri (dioxid de carbon, apă) care sunt la rândul lor eliminate în sânge. Sangele este preluat de vene si ajunge în cavităţile cardiace drepte, care îl propulsează spre plămâni, unde este debarasat de dioxidul de carbon în exces, care este eliminat prin expiraţie.

Principalele afecţiuni care pot antrena tulburări respiratorii sunt bronşita cronică obstructivă, enfizemul, dilataţia bronhiilor, mucoviscidioza, bolile infecţioase (tuberculoză), bolile pereţilor alveolelor (fibroză, sarcoidoză, pneumoconioză, pneumo­patie de hipersensibilitate), deformaţiile toracice, bolile neuromusculare (miopatie, poliomielită), embolie sau edem pulmonar, cancer bronhopulmonar şi apneea de somn.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica