Reflex

Răspuns motor scurt, instantaneu şi involuntar al sistemului nervos la o stimulare senzitivă sau senzorială a terminaţiilor nervoase.

Reflexele pot fi normale, exagerate, diminuate sau abolite. Ele sunt controlate prin examen clinic. Studiul reflexelor ocupă un loc important în neurologie şi în neuropsihiatrie.

Reflexul osteotendinos se caracterizează printr-o scurtă reacţie motorie care este cercetată lovind un tendon cu un ciocan de cauciuc (ciocan pentru reflexe).

Această stimulare provoacă o extensie a tendonului, stimulare senzitivă transmisă mai întâi de către receptorii tendinoşi la măduva spinării (sensibilitate proprioceptivă), care răspunde acesteia în mod automat prin contracţie musculară.

O areflexie (abolirea reflexelor) sau o diminuare a reflexelor poate indica o leziune a sistemului nervos periferic (leziune a unui nerv sau a rădăcinii sale); acestea sunt simptome care se întâlnesc mai ales în cursul sciaticii sau al nevritelor, mult mai rar în caz de leziune centrală (leziune a măduvei spinării de apariţie brutală prin secţionare sau compresie). Exagerarea reflexelor indica un sindrom piramidal (paralizie prin atingere a sistemului nervos central) şi se întâlneşte în caz de tumoră, de accident vascular cerebral etc.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica