Rectoragie

Emisie de sânge roşu prin anus.

O rectoragie este dovada unei leziuni care se situează, în general, în partea de jos a tubului digestiv (colon, rect, anus), dar care poate fi situată în partea sa superioară (ulcer duodenal, de exemplu) dacă hemoragia este foarte abundentă. Rectoragiile sunt cauzate de cele mai multe ori (tehemoroizi, de ulceraţii termometrice (cauzate de luarea repetată a temperaturii rectale), de tumori benigne sau maligne ale rectului sau ale colonului sigmoid, de mici hernii ale mucoasei colice (diverticuloză colică), de infla­maţii ale colonului (rectocolită hemoragică).

Orice rectoragie chiar puţin abundentă impune un examen complet al colonului, chiar dacă această tulburare este cauzată adesea de hemoroizi, pentru a evidentia daca este vorba de o cauză mai gravă (o tumoră).

Dacă rectoragia este foarte abundentă sau antrenează o cădere a tensiunii arteriale sau o accelerare a pulsului, subiectul trebuie să fie spitalizat de urgenţă. Tratamentul poate comporta una sau mai multe transfuzii. Oprirea oricărei luări de medicamente care favorizează sângerarea (anticoagulante, aspirină), uneori o manevră locală pentru oprirea sângerării (scleroză sau ligatură printr-un elastic a hemoroizilor; electroeoagulare a ulceraţiilor termometrice). O intervenţie chirurgicală se impune în caz de tumoră rectocolică sau dacă sângerările hemoroidare nu cedează la tratamentul medical.

 

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica