Rect

Segment terminal al tubului digestiv care vine în continuarea colonului sigmoid şi se deschide la exterior prin anus.

Rectul lung de 15 centimetri este format din două segmente. Segmentul superior în pelvis constituie ampula rectală. Segmentul inferior la nivelul perineului este canalul anal.

Rectul prin funcţia sa de rezervor şi datorită aparatului sfincterian al anusului, asigură controlul meca­nismului defecaţiei şi al continenţei fecalelor.

Rectul poate fi afectat de rectite (inflamaţii localizate) de origine infecţioasă (boli venerice),parazitară (amibiaza), ischemică sau inflamatorie (rectocolită). Bolile inflamatorii ale colonului (boala lui Crohn) sau unele afecţiuni degenerative (boala lui Hirschsprung) pot să se întindă la rect.

Poate fi afectat de leziuni traumatice ca ulceraţia termometrică, perforaţia rectală cu un corp străin.

Prolapsurile rectale (proeminarea rectului prin anus) pot să se producă în cursul bolilor hemoroidare sau după un traumatism obstetrical ori după o boală neurologică.

Rectul este adesea sediul unor tumori benigne (polipi, tumori viloase) sau maligne (adenocarcinoame, carcinoide).

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica