Raynaud (boală a lui)

[boala lui Raynaud]

Numita si  fenomenul Raynaud primitiv este o dereglare vasomotorie (afecţiune a vaselor sangvine, fără cauze decelabile) afectând extremităţile caracterizată printr-o constricţie brutală a arteriolelor de la nivelul degetelor de la mâini şi picioare ce conduce la o paloare, o răcire şi o durere a degetelor în cauză. Afecteaza îndeosebi degetele de la mâini, în manieră bilaterală şi simetrică

Boala lui Raynaud poate fi ereditară, este cauzată uneori de prezenţa în sânge a unei substanţe anormale, numită crioglobulină.

Toate arteriorele degetelor se contractă, adesea sub acţiunea frigului, uneori sub efectul unui şoc emoţional, ceea ce duce la întreruperea sosirii sângelui. Extremitatea degetelor devine palidă, rece şi dureroasă (senzaţie de înţepătură, de amorţire sau de arsură). Criza încetează când temperatura creste, extremităţile se cianozează (se colorează în albastru) iar durerile se accentuează pentru câteva minute.

Boala lui Raynaud în formele ei grave ea poate ocaziona ulceraţii localizate care se cicatrizează cu dificultate, foarte rar poate constitui începutul unei boli de sistem  sclerodermia caracterizata printr-o îngroşare accentuata a pielii la nivelul degetelor şi al feţei.

Tratamentul este medicamentos , bazat pe  inhibitori calcici (care frânează intrarea calciului în celule), care provoacă o dilatare a arteriolelor.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?