Radius

Os care împreună cu cubitusul formeaza scheletul antebraţului.

Radiusul este un os lung de formă uşor spiralată situat în partea externă a antebraţului în prelungirea policelui si permite rotaţia sa în jurul cubitusului în cursul mişcărilor de pronaţie / supinaţie.

Extremitatea inferioară a radiusului se articulează cu cubitusul şi cu carpul iar cea superioara cu cu humerusul şi cubitusul.

Radiusul poate fi afectat de bolilor osoase (tumori şi infecţii) si de fracturi. In cazul căderii pe încheietura mâinii sau pe palmă radiusul este cel care suportă cea mai mare parte a şocului.

Fracturile în „lemn verde”, specifice copilului, nu afec­tează radiusul în totalitatea diametrului său.

Tratamentul este ortopedic si consta in imobilizarea gipsată timp de 3 săptămâni până la 3 luni, după vârsta copilului.

Fracturile diafizei radiale (partea mediană a radiusului) pot fi izolate sau asociate unei fracturi a cubitusului. Depla­sarea osoasă este adesea majora necisitand o fixare chirurgicală a fragmentelor osoase prin osteosinteză .

Fracturile extremităţii inferioare a radiusului sunt frecvente la subiectul vârstnic (fractura lui Pouteau-Colles) şi sunt favorizate de osteoporoză (rarefierea osoasă). Tratamentul lor este de cele mai multe ori ortopedic (gips).

Fracturile extremităţii superioare a radiusului, frecvente la sportivi, afecteaza cupula radiusului (articulaţia cu humerusul), tratamentul lor este ortopedic (gips imobilizator intre 8 – 15 zile cotul fiind in unghi drept). Dacă este spart capul radiusului în mai multe fragmente sau în caz de deplasare majora este necesară o intervenţie chirurgicală.

Fracturile în „turtită de unt” specifice copilului consta intr-o simplă tasare a osului fără deplasare. Ele pot afecta cartilagiile de conjugare (zonele situate la extremităţile osului, permiţând creşterea sa în lungime). Tratamentul lor este ortopedic constand in imobilizarea gipsată pe o durată de 3 săptămâni până la 3 luni in functie de vârsta.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica