Radius

Os care împreună cu cubitusul formeaza scheletul antebraţului.

Radiusul este un os lung de formă uşor spiralată situat în partea externă a antebraţului în prelungirea policelui si permite rotaţia sa în jurul cubitusului în cursul mişcărilor de pronaţie / supinaţie.

Extremitatea inferioară a radiusului se articulează cu cubitusul şi cu carpul iar cea superioara cu cu humerusul şi cubitusul.

Radiusul poate fi afectat de bolilor osoase (tumori şi infecţii) si de fracturi. In cazul căderii pe încheietura mâinii sau pe palmă radiusul este cel care suportă cea mai mare parte a şocului.

Fracturile în „lemn verde”, specifice copilului, nu afec­tează radiusul în totalitatea diametrului său.

Tratamentul este ortopedic si consta in imobilizarea gipsată timp de 3 săptămâni până la 3 luni, după vârsta copilului.

Fracturile diafizei radiale (partea mediană a radiusului) pot fi izolate sau asociate unei fracturi a cubitusului. Depla­sarea osoasă este adesea majora necisitand o fixare chirurgicală a fragmentelor osoase prin osteosinteză .

Fracturile extremităţii inferioare a radiusului sunt frecvente la subiectul vârstnic (fractura lui Pouteau-Colles) şi sunt favorizate de osteoporoză (rarefierea osoasă). Tratamentul lor este de cele mai multe ori ortopedic (gips).

Fracturile extremităţii superioare a radiusului, frecvente la sportivi, afecteaza cupula radiusului (articulaţia cu humerusul), tratamentul lor este ortopedic (gips imobilizator intre 8 – 15 zile cotul fiind in unghi drept). Dacă este spart capul radiusului în mai multe fragmente sau în caz de deplasare majora este necesară o intervenţie chirurgicală.

Fracturile în „turtită de unt” specifice copilului consta intr-o simplă tasare a osului fără deplasare. Ele pot afecta cartilagiile de conjugare (zonele situate la extremităţile osului, permiţând creşterea sa în lungime). Tratamentul lor este ortopedic constand in imobilizarea gipsată pe o durată de 3 săptămâni până la 3 luni in functie de vârsta.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tot ce trebuie să știi despre fibromul uterin