Radiografie toracică

Imagine a organelor mari  conţinute în cuşca toracică (inimă, plămâni), obţinută prin expunerea toracelui la radiaţii X.

Radiografia toracică este unul dintre examenele cel mai frecvent prescrise în radiologie şi în imageria medicală.

Radiografie toracică permite să fie puse in evidenta leziunile pulmonare caracteristice tuberculozei, pneumopatiilor infecţioase (pneumoniei) sau edemului pulmonar. Uşurează diagnosticarea infecţiilor pleurei (pleurezie, pneumotorax) şi a afecţiunilor care modifică forma inimii şi a vaselor (insuficienţă cardiacă, anevrism al aortei) sau cele ale mediastinului (adenopatii).

Pentru sta­bilirea diagnosticului se poate recurge la un scaner toracic ce permite dece­larea leziunilor mai mici datorită sensibilităţii sale ridicate la contrastul dintre ţesutul pulmonar şi aerul pe care îl conţin plămânii.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?