Rachis (rahis, coloana vertebrala)

[rahis, coloana vertebrala]

Structură osoasă constituită din 33 de vertebre suprapuse întinzându-se de la baza craniu­lui la bazin si care înconjoară şi protejează măduva spinării şi susţine capul şi trunchiul.

Coloana vertebrala este compuse din 33 de vertebre astfel 7 vertebre cervicale, 12 vertebre dorsale, 5 vertebre lombare, 5 vertebre sudate ale sacrumului şi din 4 vertebre sudate ale coccisului.

Fiecare vertebră prezintă, în spatele corpului său,o cavi­tate centrală. Vertebrele prin suprapunere formează un canal denumit canal rahidian si închide în interior măduva spinării.

In fiecare interval dintre două vertebre se află un disc format din cartilagiu fibros şi dens la periferie şi dintr-un nucleu central elastic, nucleus pulposus.

Rahisul poate fi afectat de anomalii con­genitale, mecanice sau degenerative (leziunile inflamatorii sau infecţioase).

Anomaliile congenitale sunt reprezentate prin defect de închidere a canalului rahidian (spina bifida).

Deformaţiile rahisului pot fi :  curbură accentuată la nivelul vertebrelor cervicale sau lombare (lordoza), curbură accentuată la nivelul verte­brelor dorsale(cifoza) sau o deviaţie laterală (scolioza).

Infecţiile cele mai frecvente ale rahisului sunt osteomielitele (infecţii ale osului şi măduvei osoase).

Inflamaţiile articulaţiilor vertebrale pot antre­na o redoare permanentă sau o deformaţie a coloanei.

Leziunile ca ruptura musculară, entorsa ligamentară, luxaţia, hernia discală pot fi provocate de miscari ce supasolicita rahisul.

Degenerescenta rachisului se caracterizează printr-o artroză a cartilagiului articular si este cauzată de uzură şi atinge îndeosebi subiecţii peste 60 de ani. Persoanele în vârstă, femeile după menopauză sunt expuse osteoporozei.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica