Rabie (turbare)

[turbare]

Boala infectioasa grava transmisa de la animale vertebrate la om provocata de un virus ARN din familia Rhabdoviridae (virus neurotrop ce se fixeaza in celulele cerebrale provocand o meningoencefalita ireversibila ce conduce la deces in 5-20 de zile) .

Rabia este o zoonoza, afecteaza atat animalele cat si omul, contaminarea se realizeaza prin saliva animalului bolnav (lup, vulpe, lilieci carnivori, cal, oaie, caine).

Rabia are o incubatie aproximativa de minim 3 saptamini urmata de dureri situate in zona de contact , subiectul are un sentiment de teama ( o hidrofobie – teama de apa, aerofobie – teama de miscarile de aer), prezenta starilor febrile, salivatie excesiva, modificare a vocii, tremuraturi, contracturi, prezenta de spasme dureroase la cea mai mica excitatie .     

Dupa incubatie boala ia forma unor encefalite care ajung in stare comatoasa, constand in dereglari ale starii de constiinta, in paralizii, dereglari ale tonusului muscular ( rabie paralitica). Crize generalizate caracterizate de contratii puternice ale muschilor, dereglari respiratorii, afectarea micocardului (miocardita virala) conduc in final la decesul subiectului. Prezenta bolii este caracterizata de o febra ridicata (41 de grade) si o hipersalivatie.          

Diagnosticarea este realizata prin punerea in evidenta a prezentei virusului .

Tratamentul este eficace pana la aparitia semnelor clinice ale bolii si consta in prima faza in dezinfectarea zonei de contac urmata de administrarea tratamentului medicamentos prescris in cadrul centrului antirabic .

Rabia animală conduce la modificări ale compor­tamentului obişnuit al animalului si pot fi însoţite de tulburări ale mersului şi de hipersalivaţie. Prevenirea rabiei animale constă în vaccinarea tuturor animalelor domestice, in cazul vulpilor se utilizeaza un vaccin oral amestecat in mâncare răspândita în aria de activitate a acestor animale.

Vaccinul antirabic este utilizat în scop pre­ventiv în profesiunile cu risc (veterinari, fermieri , paz­nici forestieri) si se administrează în două doze la interval de o lună cu rapel la 1 an şi la 3 ani după prima vaccinare. Nu există contraindicaţii ale acestei vaccinări în timpul sarcinii.

CSID.ro nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ. Utilizatorii nu trebuie sa isi fundamenteze actiunile viitoare pe sfaturile furnizate de CSID.ro, pentru ca intotdeauna diagnosticul medical necesita consultarea in persoana a unui medic specialist. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. Informatia prezentata poate include inacurateti de ordin tehnic sau erori de tastat. Informatiile acestui site va sunt oferite cu buna credinta, din surse apreciate ca fiind de incredere.

Mirela Gruia
Absolventă a facultăţii de medicină Carol Davila din Bucureşti, iar apoi cu un masterat in jurnalism si comunicare a lucrat în marketing şi PR şi are peste 10 ani de experienţă în presa scrisă.
citește mai mult
Vezi Termeni medicali în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?