Pupilă

Orificiu circular în centrul irisului care prin contracţia sau dilatarea sa permite să dozeze cantitatea de lumină ce pătrunde în ochi.

Contractia si dilatarea pupilei se realizeaza cu ajutorul muşchiuli sfincterian al irisului si respectiv muschiul dilatator ai irisului.

Muşchiul sfincterian al irisului permite contracţia pupilei (mioză), contractia puilei se produce sub efectul luminii  numit si reflexul fotomotor cit ca urmare a acomodarii vederii pentru vererea de aproape.

Muşchiul dilatator al irisului permite dilataţia pupilei (midriază) pentru a permite ajungerea de mai multă lumină pe retină sau în cursul vederii de departe.

O diferenţă de dimensiuni între cele două pupile (anizocoria) poate fi cauzata de o afectare a căilor nervoase care comandă reflexul fotomotor.

Anomaliile congenitale ale pupilei sunt date de dimensiuniunea prea mica a acesteia, forma neregulata, pozitionarea necentrata, irisul poate prezenta o fantă sau un segment lipsă.

Sindromul lui Adie este caracterizat prin existenţa unei pupile mai mari decât cealaltă şi printr-o contracţie si dilatare lenta la lumina respectiv la întuneric.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.